RefuFest: Seznamte se bez předsudků

22. květen 2013

Pražská Kampa většinou bývá plná cizinců. Od těch, kteří se rozhodli v České republice žít a pracovat, se ale turisté výrazně liší. Život v Česku s cizím pasem totiž má své každodenní radosti, ale taky strasti. A na oboje se snaží už osmým rokem upozornit multikulturní festival RefuFest, který letos vybízí: Seznamte se bez předsudků.

Festival RefuFest pořádá poosmé občanské sdružení Inbaze a poněkud formální pojem integrace vysvětluje prakticky. A to nejen prostřednictvím hudebního a tanečního programu, ale i multikulturní kuchyní a interaktivními workshopy. Letos se třeba můžete na Refufestu naučit vietnamsky.
Naše kolegyně bude učit návštěvníky Refufestu, jak můžou ve vietnamštině smlouvat na trhu, a naučí je i další užitečné fráze,“ popisuje organizátorka Lenka Pešková.

Hlavní hvězdou letošního Refufestu je U-Cee, německý zpěvák s egyptsko-tuniskými kořeny žijící v České republice. Stejně jako ostatní účinkující i on se zapojuje do letošního Refufestu, protože mu téma multikulturality a integrace přijde důležité. Nikdo tu není z donucení nebo pro peníze a podle Lenky Peškové je to na atmosféře festivalu hodně znát. „Pro mě je hodně příjemné, když se potkám s někým v hospodě a on mi řekne svoje zážitky z RefuFestu. Že tam potkal nějakou paní, která mu prodávala jídlo a přitom mu vyprávěla svůj příběh. A ti Češi jsou z toho fakt hodně překvapení a znovu a znovu to rozebírají. A o tom by RefuFest vlastně měl být.

02892897.jpeg

Seznámit se bez předsudků můžete v sobotu 25. května od 12 do 22 hodin na pražské Kampě. Podrobnější informace najdete na webu www.refufest.cz.

autor: Susana
Spustit audio