Seriál Runaways je komiksové teen drama, kde si to děti superhrdinové vyřizují se svými rodiči zpříma

22. leden 2018

Kalifornie, to je přívětivé počasí, bohatí rodiče a náctiletí s problémy – takové seriály už známe a vlastně máme i rádi. Podobnou cestou se vydal i komiksový seriál Runaways z produkce streamovací televize Hulu, jen vedle dlouhých rozhovorů a smiřujícího objetí občas dojde i na akci s teenage superhrdiny, při které jde o život. A opravdu dobře se na to dívá.

Upřímně, koho ještě baví koukat na bojůvky superhrdinů s bezejmennými poskoky? Je to bolestně předvídatelné. Každá řada takových seriálů pravidelně vrcholí triumfem nad sezónním hlavním padouchem a jeho komplikované plány zahrnující likvidaci hlavního hrdiny a nejlépe i města (světa, vesmíru, dosaďte si) zmaří „zázrak“ na poslední chvíli…

Co byste ale řekli na komiksový seriál, kde proti sobě na opačných stranách dobra a zla stojí rodiče a děti a více než akční podívaná vás zajímá, jestli se teenage Asiatka rozhodne být s inteligentním, citlivým Afroameričanem, nebo dá přednost atraktivní holce ze sekty? Runaways jsou takovým superhrdinským Beverly Hills 902 10. Hlavní hrdinové tu ale mají opravdové, vážné problémy a starosti. Třeba proč rodiče Gert a Molly ukrývají ve sklepě velociraptora, jak to že matka Nico vlastní kouzelnou hůlku nebo proč Alexe zničehonic unesou černošští gangsteři – bývalí kámoši jeho otce, nyní významného podnikatele  v realitách?

Americká streamovací služba Hulu, která je na vzestupu, našla s loňským úspěchem Handmaid’s Tale konečně svůj hit, který se směle může postavit po bok nejúspěšnějších produkcí Netflixu nebo Amazon Prime. S jídlem ovšem roste chuť. Runaways, seriál vznikající v licenci Marvelu, proto můžeme vnímat jako jakousi sázku na jistotu – snahu upoutat pozornost velkého, silně mobilizovaného publika, o které se přetahuje hned několik televizí. A s příběhem o skupině rebelujících superteenagerů by si klidně mohli ukousnout tučný kus koláče sledovanosti.

Ze seriálu Runaways

Rodiče jsou superpadouši

Komiksový seriál Runaways je zasazený do slunného Los Angeles – úplně jiná scéna oproti pochmurnému a ušpiněnému New Yorku z komiksové produkce Netflixu a Marvelu. A losangeleský glanc je vetknutý už do předlohového komiksu – hlavními postavami je tu šestice teenagerů, jejichž rodiče se vyhřívají na nejvyšších příčkách společenského žebříčku. Schéma vícegeneračního teen dramatu z prostředí kalifornských zbohatlíků si víceméně samo řeklo o obsazení pozice showrunnera – Josh Schwartz a Stephanie Savage v hitu O.C. přesně takový koncept úspěšně vytěžili. Tentokrát akorát přidali pár superhrdinských schopností.

V Runaways jsou děti rovnou přímo postaveny proti svým otcům a matkám. Žádné pochybnosti, postupné odkrývání tajemství a ztráta iluzí – hned v úvodní epizodě titulní šestice přistihne své rodiče při mysteriózním rituálu s lidskou obětí. Najednou tak zjistí, že o nich nejen spoustu věcí neví, ale vlastně svým rodičům nemůžou v mnoha věcech ani důvěřovat. Jejich pokojné životy se v jeden jediný moment převrátí úplně vzhůru nohama. Nejlákavější na Runaways je, jak převádí symbolický generační konflikt do zcela konkrétního otevřeného střetu v jedné z vrcholných scén první sezóny.

Ze seriálu Runaways

Přesto se v první sezóně víc kecá, než bojuje a utíká, jak má seriál v názvu. Banda teenagerů si musí nejdřív vyřešit konflikty uvnitř vlastní nesoudržné party, až pak budou připravení doopravdy se postavit osudovému nepříteli – superpadouchům, kteří jsou čistě náhodou i jejich rodiči. Do toho všeho se jim ještě navíc pletou vztahové problémy a minulé křivdy. Nemluvě o tom, že ani rodiče ve skutečnosti nechtějí svým dětem doopravdy ublížit, jen je udržet co nejdál od svého špinavého byznysu. Ale kolotoč vzájemných neporozumění, rychlých soudů a rozhodnutí činěných bez rozmyslu se už nezadržitelně rozjel.

Není cesta zpět

Marvel zjevně v televizi upřednostňuje rozmanitost, místo aby se snažil jednotlivé seriály více propojovat a s nimi i zesilovat zájem publika. Deklarací takového přístupu mají být právě Runaways. Oblíbený komiks vytvořený zástupci mladší generace autorů a určený mladému publiku byl svěřený Hulu s jasným záměrem: vytvořit dílo odloučené od fikčních světů ostatních superhrdinských seriálů a filmů. Jde o risk, který Marvelu už jednou vyšel s Netflixem.

Ze seriálu Runaways

Dobrý casting a civilně inscenované obrazy a dialogy oživují v Runaways tuhnoucí rámec superhrdinských spektáklů. Je jen dobře, že protagonisti Runaways (aspoň v úvodní sezóně) jsou v první řadě jen lidmi (jsou to rodiče, synové a dcery se svými chybami a problémy) a až potom vládnou nadlidskými silami. Zkřížením s komiksem získává navíc žánr teen drama osvěžující impuls – stejně jako v případě Riverdale tu díky nadsázce odpadá nepříjemný pocit z patosu, kdy je etapa lidského dospívání prezentována jako opravdu bolestivé a pro mnohé rizikové období.

Co je na Runaways nejlepší? Pocit svěžesti ze sluncem prozářených záběrů, které mají ale blíž k poetice amerických indie filmů než ke klipové estetice. Runaways jsou především pro ty, co mají rádi komiksy v nejnovější edici, plné výrazných barev a s kresbou inspirovanou graffiti. A jako bonus k tomu dostanete zdarma dramatický příběh o dospívání do světa, který vypadá úplně jinak za hranicemi rodičovského panství, doslova i obrazně. Ale pro uprchlíky už není cesty zpátky.

autor: Petr Pláteník
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.