Slavnost bezvýznamnosti je výlet celým Kunderovým dílem a pokus o závěrečný vtip

17. září 2020
Liberatura

Letošek se zdá být kunderovským rokem: vyšel hodně diskutovaný literární životopis Kundera od Jana Nováka, čeká se na převoz spisovatelovy knihovny do Brna a po letech ticha vychází český překlad jeho posledního románu Slavnost bezvýznamnosti.

„Všechno se sbíhá tak, že je to ironickým, skoro až kunderovským způsobem zinscenované,“ přitakává novinář a filozof Petr Fischer, podle kterého letošní kunderovské žně nejsou žádná náhoda.

„Milanu Kunderovi není málo let, letos mu bylo 91, podle mě to souvisí s koncem života, který se tak jako tak blíží. Původně počítal s tím, že by si romány přeložil sám, protože je velmi citlivý na to, jakým způsobem se to dělá. Pak ale asi zjistil, že už na to nemá síly, a aby to česky za jeho života vůbec vyšlo, bude to muset udělat někdo jiný. V překladatelce Anně Kareninové si manželé Kunderovi našli velmi věrného člověka.“

Přebal knihy Slavnost bezvýznamnosti Milana Kundery

Fischer souhlasí s tím, že Slavnost bezvýznamnosti je téměř s jistotou Kunderův poslední román, kterým se loučí a dělá tečku za svým dílem. „Speciálně u téhle knížky je podle mě třeba přemýšlet i o kontextu. Je to určité gesto autora, který uzavírá své dílo, je to do jisté míry trochu anekdotický výlet celým jeho dílem. Potkáváme tu znovu žertovnost, zpochybňování, hraní si se světem, se slovy, s významy, s dějovými posuny... Zase to má sedm částí, jak jsme si u něj zvykli, protože to pořád bere jako určitou hudební skladbu. Ale je to spíš takové malé preludium než symfonie, jako v jeho velkých románech. Je to pořád Kundera, jak ho známe, je to trochu melancholické loučení, pokus o nějaký závěrečný vtip, kterým řeknu sbohem světu, kterému už tak úplně nerozumím.“

Petr Fischer

Navzdory množství témat a motivů je celkem těžké říct, o čem vlastně Slavnost bezvýznamnosti je – na rozdíl od předchozích Kunderových románů. Fischer se v téhle otázce obrací k samotnému názvu.

„Je to slavnost literatury, je to o jedné slavnosti přátel, kde se lidé míjí, nachází a zase ztrácí. A Kundera do toho vnáší ještě i velké dějiny anekdotou o Stalinovi. A v těchhle rovinách řeší, co je vlastně ta významnost, co je v lidském životě důležité. Není to náhodou ta jedna postava, která zcela nepovšimnuta svede tu nejkrásnější ženu a odvede si ji? A nikdo si toho ani nevšimne, protože jsou zaujati sami sebou.“

Čím je dílo Milana Kundery aktuální i dnes? Proč podle něj končí doba žertů? A je Slavnost bezvýznamnosti dobrý román? Poslechněte si Liberaturu s novinářem a filozofem Petrem Fischerem.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.