Šokovalo mě to. Architekt Hlavního nádraží o jeho plánované přestavbě

17. leden 2024

Ještě jednou Hlavák. Tentokrát s posledním žijícím autorem haly Hlavního nádraží v Praze Zdeňkem Rothbauerem. „Nikdo nepředpokládal, že by se hala měla bourat,“ říká.

„Myslím, že máme povinnost s budovami z dřívějška žít, protože je to naše paměť,“ říká architekt Zdeněk Rothbauer. Je jeden z pětice autorů Nové odbavovací haly Hlavního nádraží, tedy významné stavby ze 70. let a také posledním, kdo žije a může stavbu z pozice autora hájit. Spolu s ním ji navrhovali Jan Šrámek, Alena Šrámková, Jan Bočan, Josef Danda, Julie Trnková, stavěno v letech 1970-1979.

Čtěte také

Projekt přestavby od dánského ateliéru Henning Larsen část haly nahrazuje dřevěnou stavbou. „Šokovalo mě to. Nikdo nepředpokládal, že by halu někdo zboural. Podmínka zněla, že se má dělat rekonstrukce a nikoliv bourat,“ říká Zdeněk Rothbauer. Vysvětluje také své výhrady k projektu přestavby: „Připadá mi, že nový návrh si vytrhává drobnosti, které dává do neslučitelných poloh a celek je porušený.“

Na druhou stranu, v době jeho mládí se bouralo mnohem razantněji a bez výčitek. Zdeněk Rothbauer vzpomíná, jak spolu s architektem Janem Bočanem projektovali sídliště Velká Ohrada: „Tehdy jsme úplně bez uzardění zbourali celou vesnici,“ vzpomíná.

Zdeněk Rothbauer

Mluvili jsme i osudech dalších staveb: například o rekonstrukci ambasády ve Stockholmu (s Janem Bočanem) – dnes je citlivě opravená a sídlí tam módní firma Acne Studios.

A přišla řeč také na to, jak architekti vydrželi týden nespat, jaké brali pilulky a jestli to obrovské nasazení stálo za to. „Dělají to všichni architekti, a ti úspěšní pětkrát víc,“ myslí si Zdeněk Rothbauer.

Hlavní nádraží, ambasáda ve Stockholmu i sídliště Velká Ohrada. Pusťte si ohlédnutí Zdeňka Rothbauera v Bourání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.