Hrad má patřit Praze. Ať tam jsou byty, úřady, kavárny, říká architekt Václav Hlaváček

21. listopad 2023

Václav Hlaváček na Pražském hradě pracoval pod všemi prezidenty: Havlem, Klausem, Zemanem i Pavlem, stihl i konec Husáka. Jeho Studio acht projektuje hradní rekonstrukce, a teď dokonce i novou přístavbu. Jak se staví na Hradě a co by potřeboval?

Pražský hrad navštíví každý rok skoro dva a půl milionu turistů. „Celý svět se sejde v 11 hodin ve Zlaté uličce,“ říká architekt Václav Hlaváček. Co s Hradem, aby nesloužil jenom jednorázovému turismu? „Dá se to vyvážit tím, že se Hrad vrátí Praze,“ říká Václav Hlaváček.  Podle něj tam vždycky bylo více funkcí: „Byly tam byly byty řemeslníků, úředníků, jsou tam instituce, úřady. Vrátit sem funkce pro běžné Pražany, to je podle něj způsob, jak na Hradě zachovat život. „Na Hradě si můžete dát schůzku nebo tam pracovat,“ říká.

Václav Hlaváček (vlevo) ze Studia acht na otevření Nového proboštství po rekonstrukci

Václav Hlaváček zná Pražský hrad důvěrně, pracoval na mnoha památkových obnovách – už od roku 1987. Nejprve pod Státním ústavem pro rekonstrukci měst a objektů, potom se svým Studiem acht. Naposledy provedli pietní obnovu Nového proboštství a v zadním traktu dokonce přistavěli dvě menší přístavby. Bylo to poprvé od 60. let, co se na Pražském hradě stavělo. Proč? Jakými pravidly se museli řídit?

Mluvili jsme ovšem také o práci pro developery a o nové čtvrti na místě bývalé textilní továrny Vlněna v Brně, neboť i tam Studio acht projektuje. Co je těší víc? Rekonstruovat jako na Pražském hradě, anebo bourat a stavět znovu jako v brněnské Vlněně? „Musíte někdy něco odstranit, to není úplný zločin. Když se věci odstraňují bez rozmyslu, to je zločin,“ říká Václav Hlaváček.

Havel, Klaus, Zeman, Pavel. Jak se měnil Pražský hrad podle toho, kdo tam vládl?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.