Zrcadla umí přemodelovat byt. A taky zahánějí čarodějnice, směje se architekt Nedvěd

23. říjen 2024

Dům hned vedle Stromovky navrhl architekt Jan Nedvěd. „Chtěli jsme, aby se hodil do historické čtvrti, ale zároveň aby to bylo dílo současné architektury,“ říká. Co na to památkáři?

Architekt Jan Nedvěd navrhuje často bydlení, a to i velmi luxusní – například interiér bytu o výměře 800 metrů. Co je podle něj luxus? „Pro mě luxus je, když ti byt maximálně vyhovuje,“ říká architekt Jan Nedvěd.  Mluvili jsme tedy o tom, co pro to udělat, i k čemu je dobré umyvadlo na míru.

Nejnovější dům studia Nedvěd Architekti stojí v Praze 6 hned u pražské Stromovky. Jak se staví do historického prostředí, aby to zároveň bylo „dílo současné architektury“. Památková péče hodně ovlivnila třeba podobu uliční fasády. Jak?

Nedvěd vstoupil na architektonickou scénu v roce 1999, kdy ještě jako student začal pracovat s designérkou Bárou Škorpilovou ve studiu Mimolimit. I na devadesátá léta jsme vzpomínali – na začátky v kočárkárně a na práci pro Petra Kellnera.

Jaké je vidět, že se vaše dílo bourá? „Všechny věci mají svou životnost a svůj čas,“ říká Jan Nedvěd v posledním dílu Bourání.

Spustit audio