Ústní kolo přijímaček je brutál, z tisíce uchazečů se vybírá 60 lidí, říká absolventka psychologie

11. duben 2024

Jak se studuje psychologie? „Je to studium na pomezí filosofie, medicíny, přírodních a humanitních věd,” říká absolventka Katedry psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Magdalena Rausová.

„Za mě jsou úplně nejtěžší přijímačky,” říká o zkoušce, která má dvě kola. V prvním kole uchazeči píšou test z oblasti biologie a základů společenských věd. „Druhé ústní kolo je brutál, protože z těch tisíce lidí potřebují vybrat jenom šedesát,” říká a dodává, že záleží nejen na přečtené literatuře, ale také na odborné aktivitě.

Magdalena například pracovala v nízkoprahovém klubu s romskými dětmi a také rok jako au-pair v Německu, kde také dobrovolničila v domově důchodců.

Po bakaláři nebo magistru lze zamířit na pětiletý výcvik dle vlastního výběru. „Výcvik je něco navíc ke škole,” říká s tím, že bez výcviku lze pracovat například v HR nebo jako školní psycholog. „Pokud bych chtěla dělat klasickou terapii, tak ho určitě budu potřebovat,” říká Magdalena s tím, že se výcviky můžou lišit cenami v řádech i stovek tisíc korun za pětileté studium a doporučuje ty akreditované.

Jak je to se specializací a psychologickým výcvikem? Pusťte si celý díl.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.