V církvi se nesmíme bát říkat věci tak, jak si je myslíme, říká jáhen Matěj Jirsa

4. září 2022

V létě se konal 7. ročník Celostátního setkání katolické mládeže. Povídat o něm do Hergotu! přišel Matěj Jirsa, čerstvě vysvěcený katolický jáhen. Kromě toho popsal i svou vizi budoucnosti katolické církve a přípravy na své svěcení.

Mladí katolíci a někteří biskupové se letos sjeli do Hradce Králové. I přes široké oficiální věkové rozpětí účastníků (14-26 let), se setkání účastní spíše lidé mladší. Podle Matěje je to tím, že je obecně v církvi problém vytvořit takový program, který by unesl větší kritičnost starších. I přesto podle něj mají setkání smysl, protože se při nich mladí setkají s ostatními věřícími a mají možnost si ujasnit svoji víru.

„Je problém, když se ultrakonzervativní, až extremistické proudy začnou vydávat za katolický světonázor. Vůbec není pravda, že katolický světonázor je nějaký boj za tradiční hodnoty.“ Popisuje Matěj jeden z problému současné katolické církve. Sám si myslí, že křesťanství by mělo vést aktivismu v dobrém slova smyslu, tedy k zájmu o svět, o trpící lidi, o menšiny a k prosazování tolerantní a bezpečné společnosti. Církev budoucnosti by zase podle Matěje měla být více otevřená a nebát se změn a reforem. Jako jáhen by chtěl Matěj dávat prostor lidem na periferiích a hlas umlčovaným.

V jakou budnoucnost církve Matěj Jirsa doufá? Jaké jsou jeho konkrétní plány v roli jáhna? Co by chtěl on sám církvi přinést? Poslechněte si Hergot! ze záznamu.  

autoři: Petr Wagner , Klára Staňková , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.