3 případy a 7 obviněných. Čeho se týkalo policejní vyšetřování na liberecké radnici?

10. duben 2024 15:33

Policie po úterním (9. duben) zásahu na radnici v Liberci obvinila 7 lidí. Podle státního zastupitelství se jedná o 3 oddělené případy, k jednomu z nich zatím nepodali bližší informace.

V prvním případu policie obvinila 6 lidí. Podle státního zastupitelství souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy silnic a taky veřejnou zakázkou města Smržovka na Jablonecku. Jednou z obviněných osob je úředník libereckého magistrátu. Podle informací Deníku N by to měl být vedoucí odboru správy městského majetku Lukáš Hýbner. Státní zastupitelství ale informaci nepotvrdilo.

V druhém případu je obviněný jeden člověk z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle informací Deníku N by se mohlo jednat o primátorova náměstka Petra Židka z ODS. Ani to ale státní zastupitelství blíž nespecifikovalo. S náměstkem Židkem se Českému rozhlasu ve středu 10. dubna spojit nepodařilo. Podle webu Aktualne.cz ho policie drží v cele předběžného zadržení.

V třetí kauze zatím nikdo obviněný nebyl. Podle informací náměstkyně státní zástupkyně Kateřiny Doušové zatím ke kauze nemůžou poskytnout bližší informace. O případných návrzích na vzetí do vazby by soud měl rozhodovat během středy.

Jak na situaci bude reagovat vedení města?

Podle informací primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj už obviněného úředníka nahradil jeho zástupce, takže úřad funguje dál. V druhém případě stále čekají na rozhodnutí o případném vzetí do vazby. Pokud se obvinění budou týkat někoho z vedení města, budou o tom jednat v koalici a podle Zámečníka bude hodně záležet na postoji koaličního partnera, kterého se to týká. Zámečník zároveň v úterý podepsal mlčenlivost, více podrobností proto poskytnout nemohl.

Spustit audio

Související