Alexandr Mitrofanov: Rusové cítí sociální napětí a netroufnou si plánovat budoucnost

9. listopad 2018

V Rusku začínají být populární sociologické průzkumy a názory sociologů a politologů víc než kdykoli v předchozích letech. Lze to vysvětlit všeobecně sdíleným pocitem, že země vstupuje do období nestability, přičemž vývoj a finále tohoto procesu nejsou široké veřejnosti vůbec jasné.

Eva Turnová: Buď pochválen Putin na Artěku. Nohavica a rukáv taky

Vladimir Putin na návštěvě Artěku

Za dob Sovětského svazu navštěvovaly mezinárodní pionýrský tábor Artěk statisíce dětí z východního bloku.

Agentura Levada Centr je tradičně vnímána nejen v zahraničí, ale i v Rusku samotném jako ostrůvek nezávislé sociologie. V září zveřejnila výsledky pravidelného ročního šetření, z něhož vyplynulo, že Rusové pociťují stále rostoucí sociální napětí.

Nejvíce je znepokojuje růst cen, ožebračování obyvatelstva a nezaměstnanost. Sociologové došli k závěru, že situace ve společnosti se podobá stavu před ekonomickým krachem v roce 1998.

Nesprávný směr vývoje

Čerstvě zveřejněný průzkum Levada Centru byl věnován tomu, zda a jak si Rusové plánují budoucnost. Počet lidí, kteří plánují svou budoucnost na nejbližších pět šest let, klesl v porovnání s květnem 2016 ze 17 na 11 procent. Množství Rusů, kteří žijí s pocitem, že neví, co se s nimi může stát v nejbližších měsících, naopak vzrostlo ze 37 na 46 procent.

Jefim Fištejn: Jak dostat Rusy do ráje?

Donald Trump se zmínil o možnosti vypovědět Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu, jestliže Moskva nepřistoupí na novou dohodu

Letmá poznámka prezidenta Donalda Trumpa, kterou přičinil 20. října v televizním rozhovoru o tom, že Spojené státy vypoví Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu, jestliže Moskva nepřistoupí na novou dohodu, očividně Kremlem otřásla.

Drtivá většina dotázaných, kteří mají plány na nejbližší dva roky, na pět šest let a dokonce na delší dobu dopředu, patřila k lidem s nadprůměrnými příjmy. Ti, kteří měli příjmy pod průměrem, si plánovat netroufali.

Zároveň se zvýšil podíl respondentů, kteří hodnotí směr vývoje země jako nesprávný. V říjnu 2017 to bylo 27 procent dotázaných, v říjnu 2018 již 40 procent. Za uvedený rok více než o 10 procent vzrostl počet lidí, kteří by se zúčastnili ekonomických či politických protestů.

Rusko jako staré auto

Co zaměstnává nejvyšší vedení země, lze usoudit z výroku pověřeného petrohradského gubernátora Alexandra Beglova. Šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov doprovodil citaci jeho slov dovětkem, že Beglov je členem Rady bezpečnosti Ruské federace, tudíž tlumočí, o čem se tam povídá.

Alexandr Mitrofanov

Beglov řekl: „Země má dnes před sebou tři megaúkoly. Je to vytvoření nových jaderných zbraní, modernizace armády a ochrana vědomí obyvatelstva před vlivem Západu.“ Ve stejnou dobu pronesl Vladimir Putin, že v důsledku jaderné války přijdou Rusové jako mučedníci do ráje, a ostatní prostě chcípnou.

Profesor MGIMO Valerij Solovej je politologem, který poskytuje veřejnosti insiderské informace a současnou státní moc vůbec nešetří. Ve svém rozhovoru na TV Dožď přirovnal Rusko ke starému autu, které se pohybuje z posledních sil nehledě na to, že z něj jedna za druhou padají součástky včetně kol. V jedné chvíli se podle Soloveje nečekaně zastaví a rozpadne se. Podle jeho odhadů se to stane ještě v době, kdy bude Putin sedět v Kremlu, protože možnosti systému, který vytvořil, jsou vyčerpány.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio