Amerika má za sebou magickou podívanou. Zatmění Slunce sledovali lidé napříč kontinentem

Nevšední zážitek se tento týden naskytl milionům obyvatel Severní Ameriky, když na nebi sledovali úplné nebo alespoň částečné zatmění Slunce. Pás totality – tedy oblast, kde Měsíc zakryl sluneční kotouč úplně – byl široký přes 180 kilometrů a táhl se přes západ a sever Mexika, 15 amerických států až na východ Kanady. Představení, které se odehrává nepravidelně jednou za mnoho let, mělo stovky milionů diváků. Některé z nich mimo jiné také ve Washingtonu.

Lucian se vypravil do parku National Mall ze svého bytu ve Washingtonu prakticky bez velkých příprav na zatmění. Až když zamykal dveře, přišla mu v lokální sociální síti nabídka souseda, že má několik speciálních brýlí. Vzal si tedy jedny a vyrazil do centra.

Tady na prostranství mezi sídlem Kongresu a Washingtonovým a Lincolnovým památníkem na dekách nebo jen tak na trávníku sledovaly astronomický úkaz na obloze desítky tisíc lidí. Někteří ale byli mnohem lépe připravení než Lucian.

Přes čočku a tři zrcátka Arthur promítá obraz Slunce zakrývaného Měsícem na list papíru umístěný na dně projektoru

Slunce a Měsíc na dlani

Třeba dobrovolník Arthur z Muzea letectví a kosmonautiky prezentoval jednoduchý zrcadlový projektor, na kterém se dalo zatmění pozorovat, aniž by si člověk vyvracel krk při pohledu do nebe. Přes čočku a tři zrcátka se obraz Slunce zakrývaného Měsícem promítal na list papíru umístěný na dně projektoru. Všechno, co se dělo na obloze, bylo doslova na dlani.

„Tady můžete vidět i sluneční skvrny,“ ukazoval Arthur. „Ta, co ji za chvíli překryje stín, je velká jako 2 až 3 Země. A tamta menší má přibližně rozměry naší planety. Do Slunce by se vešly miliony zeměkoulí.“

Oslava přírody – i s jejími rozmary

Hlavní aktéři nebeské podívané, tedy Slunce a Měsíc, sklízeli nadšené ovace publika na trávníku parku National Mall. A někteří jako Michael Maning neskrývali, jak jsou tou podívanou unešení. Byla to podle něj oslava přírody, vědy, fyzikálních zákonů, astronomie, prostě přírodního světa. Bylo to fantastické.

Jenže i diváctvo takové podívané bývá náladové, a když všechno nejde podle plánu, dá to najevo. Vlna nevole proto zachvátila dav poté, co slunce těsně před tím, než zatmění nad Washingtonem dosáhlo maxima, zakryly proplouvající mraky.

Amatérský fotograf Greg Nelson si do parku přinesl speciální elektronický teleskop přibližující obraz na obloze a co pět minut jej zaznamenával na svůj chytrý telefon

Tak zase za dvacet let

Přechody mraků před sluncem se nenechal odradit amatérský fotograf Greg Nelson, který si do parku přinesl speciální elektronický teleskop přibližující obraz na obloze a co pět minut jej zaznamenával na svůj chytrý telefon. Až obrázky pospojuje, vznikne z toho půlminutový videozáznam průchodu Měsíce mezi Sluncem a Zemí.

Otázka, jestli bude sledovat zatmění Slunce v Americe i v roce 2045, Grega rozesmála. Nikdo z nás přece nemůže vědět, co s ním bude za dvacet let. Ale jestli bude naživu, bude se snažit dostat někam, kde bude vidět zatmění úplné, protože to bude určit úžasné.

Za 21 let bude pás totality procházet od severního pobřeží Kalifornie přes několik jižních států až na Floridu. Třeba se tam s Gregem někde potkáme.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související