Ani škraloup, ani malér. Langšádlovou smetl fakt, že nebyla navzdory dobré práci výraznou osobností

29. duben 2024

Na ministra nebo ministryni pro vědu, výzkum a inovace má TOP 09 podle jejího místopředsedy a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka čtyři kandidáty. Proč musela skončit Helena Langšádlová? „Kdysi aktivní poslankyně se zneviditelnila ministerskou funkcí. A to jejím spolustraníkům vadilo,“ všímá si politolog Lukáš Jelínek. V audiozáznamu se vyjádří i k dozvukům hradní schůzky k důchodové reformě či k otázce, zda a do jaké míry má veřejnost znát soukromí vrcholných politiků.

„Ministři jsou většinou odvoláváni, když selžou ve své práci nebo když mají nějaký škraloup či malér. Nic takového se ale netýká paní Langšádlové, která naopak směrem k vědecké obci odvedla významný kus práce. Problém ovšem je, že i já, který se zabývám politikou, jsem se musel dodatečně dozvídat, co jako ministryně vykonala. A to zřejmě nejvíce vadilo jejím kolegům a kolegyním,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí... politolog Lukáš Jelínek.

Schwarzenberg, Kalousek, Feri... Top 09 ubývají osobnosti

TOP 09 si totiž podle něj uvědomuje, že jí chybí výrazné osobnosti. „Zemřel Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek byl svým způsobem vyobcován, Dominik Feri skončil za mřížemi. Poslední průzkumy hovoří o tom, že TOP 09 by se při samostatné kandidatuře nemusela dostat do Poslanecké sněmovny. Pokud tedy chce TOP 09 prodat svoji politiku, bude asi hledat ministra, který se dokáže věnovat nejen vědě a výzkumu, ale také politické prezentaci.“

Cizinci ve vlastní straně

Helena Langšádlová sama ke své rezignaci uvedla, že byť si za svojí prací stojí, neuměla ji prodat a byla málo vidět. Zároveň podotkla, že necítila podporu své strany.

Čtěte také

„Asi se nepředpokládá, aby politická strana žila problémy, které spravuje ministr. Rozpočtové souboje, které paní Langšádlová měla s ministrem financí Stanjurou, jsou ovšem něco jiného. Vláda, která si podporu vzdělanosti vytyčila ve svých základech, ve skutečnosti ale na školství, vzdělání a vědě šetří, je samozřejmě problém a ministryně, která měla tuto oblast pod kontrolou, z toho zákonitě musela být nešťastná,“ vysvětluje Jelínek.

Na druhé straně ale upozorňuje, že Helena Langšádlová musela jako dlouholetá politička vědět, jak se politika dělá. „Začínala jako starostka, byla krajskou zastupitelkou, místopředsedkyní TOP 09, takže věděla, že získat podporu své strany znamená také neustále se snažit ji vtahovat do svého světa a bombardovat ji svými tématy. Pokud toto nedělala důsledně, nelze se pak divit jistému odcizení.“

Nešťastná nerozhodnost

Nešťastné je podle Jelínka i to, že TOP 09 teprve nyní hledá náhradnici či náhradníka. I když je střídání hladké v tom, že Langšádlová oznámila svoji rezignaci po boku předsedkyně strany, TOP 09 měla mít podle něj ministra nachystaného už rovnou, aby předešla spekulacím.

Čtěte také

Z hlediska politických stran je vždycky nejjednodušší, když se ministrem stane někdo, kdo má přínos nejenom jako ministr, ale i jako politická osobnost. Veřejnost by si ale spíše přála nestraníka, vědce, kmeta v úctyhodném věku. Tak to ale v politice nefunguje a TOP 09 teď působí zbytečně nerozhodně.“

K duhu pětikoalice ale podle politologa jde, že oproti minulosti nedochází ke střídání na ministerských postech příliš často. „Ministři odcházejí až v okamžiku, kdy skutečně mají se svojí vlastní stranou problém. Petr Fiala si zakládá na jisté personální stabilitě vlády. Chvályhodné je také to, že noví ministři mají tendenci navazovat na práci svých předchůdců. Není to jako v minulosti, kdy jeden táhl hot a druhý čehý. Stmelenost vládní koalice se projevuje v tom, že personální změny nejsou nijak dramatické a že po několika málo týdnech se vždy věnuje pozornost zas a jenom agendě,“ uzavírá Jelínek.

Spustit audio

Související