Antonín Dvořák ve světovém lesku

Víkendové dopoledne k 120. výročí úmrtí Antonína Dvořáka vysíláme na D-dur 4. a 5. května 8:00-12:00.

Víkendová dopoledne ukáží, do jaké míry je Antonín Dvořák světovým skladatelem, připomínáme tak, že 1. května uplyne 120 let od jeho smrti. Jedno z velkých výročí Roku české hudby připomene Stanice D-dur v sobotu i v neděli velkorysým programem se světovými nahrávkami.

V sobotu to bude nejprve Requiem s Marissem Jansonsem, světovými pěvci a orchestrem Concertgebouw. Je to velké Dvořákovo dílo, které je jakousi životní bilancí. Po něm zazní Novosvětská s Newyorskou filharmonií a Kurtem Masurem, což zase připomene premiéru 16. prosince 1893 právě s tímto orchestrem. Dvořák samozřejmě láká světové umělce i k nám domů. Jedním z příkladů je záznam jediného hostování Bostonského symfonického orchestru se Seijim Ozawou v Praze v roce 1993, spoluúčinkoval Yo Yo Ma, Itzhak Perlman nebo Frederika von Stade, a také Rudolf Firkušný. Na programu byly především Dvořákovy kratší skladby: Karneval, Klid lesa, Humoreska, Slovanské tance. Byla to naprosto ojedinělá akce z počátku 90. let.

Rudolf Firkušný, z festivalu Pražské jaro

V neděli dopoledne je na programu vzácná nahrávka Moravských dvojzpěvů s Barbarou Bonney a Angelikou Kirschlager. Je sice zpívaná německy, ale oba hlasy jdou nádherně dohromady a naprosto věrně tlumočí ducha těchto skladeb. Následuje Americký kvartet s nejlepším americkým Emerson String Quartetem. Těžko hledat technicky dokonalejší a zároveň tak muzikální provedení, nahrávka vznikla už na počátku umělecké dráhy cenami ověnčeného souboru.

Z písňového díla zařazujeme ještě Biblické písně s Bernardou Fink a Cikánské melodie s Genií Kühmeier. A konečně uslyšíte též Berlínské filharmoniky, kteří přednesou s Herbertem von Karajanem Smyčcovou serenádu E dur – tady se dají obdivovat dokonale homogenní smyčce. S Claudiem Abbadem Osmou symfonii radostně prosvětlenou a naprosto strhující. Se Sirem Simoniem Rattlem nakonec přednesou symfonické básně podle Erbena. Je na co se těšit.  

Spustit audio

Více z pořadu