Babiččino vepřové na česneku s marjánkou

Poslední dubnový den končí filipojakubskou nocí, svátkem spojeným s mnoha praktikami, mimo jiné s konzumací česneku.

Ingredience
  • ¾ kg vepřového pecka
  • 2 lžíce sádla
  • 5 stroužků česneku
  • 1 dcl sladké smetany
  • 1 dcl kysané smetany
  • podle potřeby masový vývar nebo voda
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka majoránky
  • dle potřeby hladká mouka

Maso nakrájíme na kousky, opečeme na sádle, přidáme rozetřený česnek, sůl, pepř, a ještě krátce osmahneme. Maso potom podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme skoro do měkka. Přidáme sladkou a zakysanou smetanu, mouku na zahuštění a povaříme. Nakonec a ochutíme majoránkou. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem.