Budoucnost vratislavické pošty. Zastupitelé budou opět jednat ve středu 10. května

4. květen 2023 08:10

Do 10. května se musí vedení města Liberce rozhodnout, která pobočka České pošty v krajském městě zanikne, nebo se z ní stane tzv. pošta Partner plus. Jedná se o úřadovny v libereckém obchodním domě Glóbus a ve Vratislavicích nad Nisou.

Čtěte také

Starosta městského obvodu Vratislavice nad Nisou Lukáš Pohanka (SLK) kvůli tomu na středu 10. května svolal mimořádné zastupitelstvo.Kvůli sporu Liberce a Vratislavic nad Nisou o pobočku pošty, která má být zrušena, přistoupila Česká pošta na prodloužení termínu. Rozhodnutí musí ale padnout do středy 10. května.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK) proto znovu požádal starostu Vratislavic nad Nisou Lukáše Pohanku (SLK), aby svolal zastupitelstvo. Představitelé městského obvodu musí rozhodnout, jestli budou ochotni nechat zrušit klasickou pobočku pošty a místo ní zřídit služebnu Partner plus. Výhodou by podle primátora Zámečníka bylo, že by náklady na její provoz hradilo město Liberec.

Ve čtvrtek 27. dubna liberečtí zastupitelé odsouhlasili zachování pošty v obchodním centru Glóbus. I proto, že se pod petici podepsala více než tisícovka lidí, a také, že je druhou nejvytíženější ve městě. Klasickou poštu ve Vratislavicích nad Nisou navrhli přeměnit na služebnu Partner plus. Právě provoz takové pobočky by ale podle dosavadních návrhů České pošty hradilo přímo město.

Starosta Vratislavic Lukáš Pohanka s návrhem vedení Liberce na jednání zastupitelstva nesouhlasil a podal protinávrh. Odůvodnil to tím, že Česká pošta uznala chybu, když vratislavickou poštu chtěla zrušit. A na tom stále trvá.

Podle primátora Zámečníka Česká pošta rozhodnutí zastupitelů odmítla, i s ohledem na to, že městský obvod s rušením své pobočky nesouhlasil. Svůj provoz by k 1. červenci měly ukončit pobočky pošt ve Vesci, Františkově, na Vápence, sídlišti Kunratická a v Machníně. Nad poštami v Růžodole a ve Vratislavicích nad Nisou tak zatím visí otazník. Konečné rozhodnutí bude na České poště.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související