Česku hrozí sociální katastrofa, tisíce lidí na ubytovnách nemají čím platit, varuje ředitel Institutu pro sociální inkluzi

21. červen 2018

Podaří se někdy vyřešit, nebo aspoň omezit byznys s chudobou? Odpovědi ředitele Institutu pro sociální inkluzi Martina Šimáčka a zástupce Odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV) Petra Becka nabízí Pro a proti.

Je třeba přistoupit ke změnám dávek? „Nutné to není,“ tvrdí Šimáček s tím, že další plánované změny povedou k sociální katastrofě. „A to říkám s plnou odpovědností. Víme, že se doplatek na bydlení novelizací zákona o pomoci v hmotné nouzi už v podstatě rozpadl. Víc než 4 tisíce domácností, které žijí v ubytovnách, tento příspěvek už nepobírá. Další plánované snížení dávky povede k ještě větší eskalaci problémů těch nejchudších. Navíc, když o ně nikdo nestojí a obce se je snaží jen ze svých území vytlačit,“ vysvětluje ředitel Institutu pro sociální inkluzi.

Kroměříž začne bourat domy v problémové lokalitě Račín. A řeší nepořádek u ubytovny

Kroměřížská radnice

Kroměřížská radnice už má demoliční výměr na domy v problémové lokalitě Račín. Bourání prvních tří ze šesti budov by mohlo začít zhruba v polovině roku.

S příspěvkem na bydlení je to prý ještě dramatičtější, protože tato dávka drží přes 200 tisíc nízkopříjmových rodin v bytech. Jsou to takzvaní chudí pracující (nebo pracující chudoba), samoživitelky nebo samoživitelé i s dětmi, často pracovníci nejrůznějších sociálních služeb nebo pomocníci učitele či pomocný personál nemocnic.  

„Pokud na tuto dávku nedosáhnou, dostanou se do velkého rizika, že o bydlení přijdou. Naše společnost je zatím neumí zaplatit, přitom je velmi potřebuje. Místo toho, aby je stát podpořil, je ještě víc ohrožuje,“ zlobí se Šimáček.  

Ať pracují...

Apolena Rychlíková: Miloš Zeman radí chudým jako Marie Antoinetta

Prezident Miloš Zeman zahájil třídenní návštěvu Ústeckého kraje

Zdá se to až neuvěřitelné, ale skutečně jsou tu ještě chvíle, kdy se prezident Miloš Zeman věnuje jiným činnostem, než je pořádání hradního táboráku spojeného s rituálním pálením spodního prádla pro pár kamarádů a novinářů.

Podle Petra Becka z MPSV ČR jsou tady problémy hned dva. „Jeden se týká příspěvků na bydlení, který se opravdu nadužívá a nové opatření, které ale teprve míří do Legislativní rady vlády, by zneužívání mělo upravit. Druhá změna se týká hlavně lidí z ubytoven. Navrhujeme snížení doplatku na bydlení snížením započitatelné hranice normativních nákladů. Je otázka, jestli to všechno ale povede ke snížení obchodu s chudobou.“

„Doplatek na bydlení u lidí, kteří jsou teď na ubytovnách, je z ubytoven nevyloučí. Ministerstvo navrhuje jeho snížení z 80 % na 60 %. Udělali jsme si průzkum, ze kterého vyplývá, že z 13,5 tisíc lidí na ubytovnách je většina v produktivním věku (přes 6 tisíc), a tak mohli i pracovat,“ kontruje Beck.

To, že se dnes zavírají ubytovny třeba v Ústí nad Labem nebo v Lovosicích prý nijak s koncem byznysu s chudobou nesouvisí. „Vlastníci ubytoven se obávají bezdoplatkových zón, ne že by jim ubytovny přestávaly vydělávat.“

Byznys s chudobou kvete dál

Podle ředitele Institutu pro sociální inkluzi Šimáčka to, co už stát udělal, tedy snížil výši vyplácené dávky na 80 %, nemělo žádný dramatický dopad na tento byznys, který funguje dál. „Majitelé výpadek přenesli na klienty a tahají z nich třeba dávky na živobytí nebo peníze z práce načerno. Když se tyto dávky začaly vyplácet v poukázkách, je to zas pouze na klientech.“

Petr Beck z MPSV tvrdí, že s oddlužením nebo se zapojením na trh práce pomáhají lidem na ubytovnách sociální pracovníci Úřadů práce a obcí. „Tito lidé by měli participovat na pomoci těmto lidem. Protože ti, co bydlí na ubytovnách, si moc neuvědomují, že nejde a nemůže jít o nějaké jejich trvalé bydlení,“ dodává zástupce Odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek.  

autoři: Veronika Sedláčková , lup
Spustit audio

Související