Chrápete? Pomoct vám může speciální maska

3. únor 2017
Koktejl

Nejvíce chrápou muži po čtyřicítce a ženy po padesátce. Chrápání trápí dvakrát více pány než dámy, tvrdí statistiky. Důsledkem je nekvalitní spánek, což má neblahý vliv na naše zdraví. Spáči, kteří chrupají, by řešení svého problému mohli najít ve speciální masce.

Takzvaná spánková apnoe, při které dochází k nečekanému, opakovanému zadržování dechu, je nebezpečná porucha, která jde ruku v ruce s pověstným chrápáním.

Podle odborníků jí trpí dvě až čtyři procenta lidí. „Aby se to dalo označit jako spánková pauza, musí trvat alespoň deset sekund, a v průběhu té dechové pauzy musí docházet ke snížení množství kyslíku v krvi, alespoň o tři procenta,“ vysvětluje MUDr. Hana Havrdová z oddělení ORL Krajské nemocnice v Liberci.

„Chrápání je společenský problém, nepříjemný především pro okolí... Až na základě údajů ze Spánkové laboratoře zjistíme, zda jde o běžné chrápání, nebo jestli se za ním skrývá nějaké vážnější onemocnění či problém...“ Radomír Minařík, primář oddělení ORL Krajské nemocnice Liberec

Naděje pro chrápající spáče?

Velkou nadějí pro lidi s poruchou zadržování dechu při spánku v současné době představuje spánková laboratoř. Samotnému vyšetření pacienta předchází vstupní pohovor s lékařem a následně noc ve spánkové laboratoři, kde pacientovi na několik částí těla umístí sondy monitorující spánek.

Řešením pro lidi s nejvyšším stupněm spánkové apnoe, pro které operace nepřichází v úvahu, je tzv. maska, kterou si lidé s touto poruchou nasazují na noc. Ta zajistí spáči přísun kyslíku, který zamezí dechovým pauzám. Své o tom ví jeden manželský pár z Liberce – poslechněte si přiložený příspěvek. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Liberec.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio