Čína nemá zájem o rychlý konec války. A zejména ne o rychlou a jasnou prohru Ruska, domnívá se sinolog Zádrapa

5. červenec 2023

„Čína zajisté nemá zájem na tom, aby byla válka na Ukrajině ukončena rychle a jasně ve prospěch Ukrajiny a Západu. A aby Rusko jasně prohrálo. To je hlavní motivace Číny a důvod, proč tak lavíruje. Prapůvodně Číňané o válku nestáli, nicméně když už se stala, snaží se ji využít ke svému prospěchu – a bezpochyby se jim to dobře daří,“ myslí si sinolog Lukáš Zádrapa, vedoucí Katedry sinologie FF UK. Potřebují totiž stabilního vazala. (Repríza.)

„Pro Čínu je trochu znepokojující to, že by mohlo v Rusku po prohrané válce dojít k politickým zmatkům, případně k rozpadu země,“ dodává v Osobnosti Plus.

„Zvlášť když má dobré vztahy s Kremlem, může svých cílů dosáhnout jednodušší a bezpečnější cestou. Tomu dává rozhodně přednost.“

Čtěte také

Číňané hrají na obě strany už léta a Rusové se stávají jejich vazalem.

„A budou to mít snazší, pokud tam bude stabilní režim. Zároveň se Čína bojí, že pokud padne Putinův režim, tak to bude mít neblahý vliv na stabilitu samotné Číny. Protože představa, že je tady velká mocná země, kde v zásadě vládne diktatura, a kdyby došlo k povstání a svržení vlády, tak takový vzor pro své vlastní obyvatelstvo nepotřebují,“ domnívá se Zádrapa.

„To znamená: představa, že se najednou Rusko rozpadne na nejrůznější navzájem bojující státy, kde bude chaos a kde to Číňané nebudou mít pod kontrolou, jim nemůže hrát do karet. Pochopitelně kromě krajní situace, kdyby této situace využili k obsazení území na východě Ruska, na Sibiři. Ale nejsem si jist, jestli by byla ochotna riskovat svou reputaci. Protože všude hlásá, že respektuje mezinárodní právo a hranice tak, jak jsou, a využít slabosti Ruska, zabrat si území, to by asi nevypadalo dobře.“

Spojuje je nenávist k Západu

Ale násilím zabírat ruské území není podle sinologa na pořadu dne, tím je zápas se Spojenými státy.

Čtěte také

„Totiž to, co spojuje Čínu a Rusko, není jen zdroj různých surovin, ale hlavně boj proti Západu jako celku. Nemá smysl si nalhávat, že jim jde jen o USA. Sjednocuje je ideový boj a oba režimy nesnášejí liberální demokracii.“

Navíc proč by měla Čína vyvolávat konflikty s Ruskem kvůli území, když už je například na Sibiři početná skupina čínského obyvatelstva a vzájemné vztahy jsou velmi silné. „Pro Číňany je obecně daleko výhodnější, když to mohou udělat jiným, svým způsobem,“ připomíná sinolog.

Obě velmoci uzavřely strategické partnerství, je tak logická otázka, jestli by se Čínská lidová republika neměla za Rusko víc stavět. „Ten vztah je naštěstí rozpačitý – i když není zdaleka tak rozpačitý, jak bychom si na Západě mohli přát,“ odpovídá sinolog.

Čtěte také

„Když to partnerství uzavírali, tak v Číně netušili, co se stane a že budou muset řešit i důsledky. Zejména v těchto režimech je jasné, že jakmile se jednou a s velkou pompou něco uzavře a dohodne, tak není možno říct: ‚Podívejte se, my jsme se vlastně zmýlili a raději to partnerství zrušíme‘,“ vysvětluje.

Podle Zádrapy se zdá, že ale zbraně zatím Rusům nedodávají. „V tom bych docela věřil Ukrajincům a jejich rozvědce, která by to vědět měla. Před pár dny šéf rozvědky Kyrylo Budanov řekl, že Číňané Rusům neprodali jediný náboj. Věřil bych tomu, i když mě to upřímně řečeno překvapuje.“

To, kde jim ale pomáhají, jsou dodávky zboží, bez kterých by západní sankce zřejmě Rusové už dávno nepřežili.

Víc se dozvíte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus, ptá se Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související