Co dokáže sníh

13. leden 2013

Tip na sněhové zpravodajství 13. ledna v 19:00: roztavený sníh, který bude znovu mrznout s ledovým povrchem. Slovníkem Inuitů, kteří disponují třiceti označeními pro sníh: Qiasuqqaq.

Možná se ale pletu a bude padat vlhký sníh. Možná budeme překonávat závěje hlubokého čerstvého sněhu, do něhož se boří nohy. A možná taky - aspoň ve městě - nebude žádný sníh a my jej budeme 13. ledna večer pouze přivolávat tématem nedělní Čajovny. Budeme v ní debatovat o největších zážitcích se sněhem, o tom, co dokáže sníh, zda je třeba chovat vůči němu respekt, i tom, zda dlouhodobý pobyt ve sněhu může ovlivnit naši psychiku.

Hlavními hosty nedělní Čajovny budou:

- cestovatel, který strávil rok na Antarktidě, Martin Mykiska- skialpinista, který si užívá horského sněhu v místech, kam turisté nejezdí, Jan Pala

Přečtěte si o nich více:

02802240.jpeg

Martin Mykiska - cestovatel, fotograf, novinář. Autor knihy Byl jsem rok v Antarktidě (2001). Tvrdí, že roční pobyt na Antarktidě je experimentem s životním stylem i psychikou. Cestoval do mnoha zemí (nejen) za sněhem (např. Aljaška, Skandinávie, Patagonie).

www.mykiska.cz/

Jan Pala – skialpinista, který se pohybuje na skialpinistických i telemarkových lyžích, sněžnicích, splitboardu, triboardu. Za sněhem jezdí rád do Rumunska, Bosny i na Kamčatku. Autor knihy Hory a sníh (2010). Předseda Komise tradičního skialpinismu při Českém horolezeckém svazu. Provozuje web věnující se aktivitám v horách pokrytých sněhem nebo ledovcem, jeho hlavní náplní je skialpinismus a splitboard.

02802239.jpeg

www.mountainski.cz

Připravila a uvádí Iva Jonášová.

Český rozhlas 3 – Vltava, Čajovna 13. ledna od 19:00

Spustit audio