Dánská farma na vánoční stromečky našla nové využití. Je z ní největší stromové bludiště na světě

Zatímco v řecké mytologii potřeboval Théseus pro cestu labyrintem Ariadninu nit, v současném Dánsku stačí mít trochu znalostí. Stromovým bludištěm, které leží na dánském ostrově Samsø, vás totiž provede vědomostní kvíz. Někdejší farma na vánoční stromky je podle Guinessovy knihy rekordů dokonce největším stromovým bludištěm na světě.

„Říkáme tomu taky kvízový labyrint. Uvnitř je osm různých cílů, ke kterým vedou různě dlouhé trasy. Abyste se dostali do cíle, musíte absolvovat kvíz. Ty máme v různých jazycích – anglicky, německy a spoustu z nich taky dánsky,“ říká Lone Appleby, provozovatelka celého areálu.

Někdejší farma na vánoční stromky na dánském ostrově Samsø je podle Guinessovy knihy rekordů dokonce největším stromovým bludištěm na světě

Labyrint tvoří cestičky, kde na každém rozdvojení najdete patník s číslem. Ten vás navede k otázce. Stromy, mezi kterými procházíte, tu nejsou náhodou, původně se tu totiž pěstovaly vánoční stromky

„Majitelé to tehdy mohli všechno vyřezat, ale rozhodli se udělat z bývalé farmy labyrint – místo, kde se můžete bavit a zároveň být v přírodě,“ doplňuje Lone.

Kdo ví, ten nezabloudí. Nebo ano?

Pro mou cestu labyrintem jsme společně nakonec vybrali kvíz s otázkami v oblasti cestování a zeměpisu. Stojím na okraji lesa, dostal jsem tužku, desky a papír s úkoly. Cílem je kamenný kruh někde na konci spleti cestiček a křižovatek. Dovede mě k němu jen série správných odpovědí na kvízové otázky.

Otázku si v papírovém průvodci dohledáte podle čísla na kamenném patníku

První patník nese číslo 5. Pod tím se skrývá otázka, ve které zemi leží 192 metrů vysoký oblouk. Na výběr mám buď Spojené státy, nebo Anglii. Naštěstí jsem si poměrně jistý, že je to v USA, a tak se podle instrukcí u této odpovědi vydávám na křižovatce vlevo.

Po několika dalších otázkách a odpovědích se zdá, že postupuji do části lesa, kde jsem ještě nebyl, což by měla být dobrá zpráva. Otázka příslušející k následujícímu patníku s číslem103 je jednoduchá: Kdo daroval New Yorku Sochu svobody. Odpovídám Francie a cesta mě vede k pyramidě. Sem jsem se ale dostat neměl.

Jak se ztratit s Harrym Potterem

S pokorou se tedy vracím zpátky na start. „Udělám kontrolu a podívám se, kde jste udělal chybu,“ bere do rukou mé poznámky Lone. Ukazuje se, že jsem sice na otázku odpověděl správně, ale vydal jsem se dál po špatné cestě. Ovšem prý jsem už byl skoro u cíle.

Čtěte také

„To je typická chyba. Kdybyste se teď vrátil na původní místo, tedy pokud byste ho opět našel, tak byste se vrátil zpět na správnou trasu,“ ujišťuje mě Lone.

Většina lidí prý cestu na šedesátihektarovém pozemku prý dokončí. Výjimku tvoří snad jen ti, kteří si vezmou příliš těžký kvíz, třeba ten pro znalce Harryho Pottera: „Je to velmi těžký kvíz vyrobený skalními fanoušky pro jiné skalní fanoušky. Občas lidé přecení své znalosti a pak to vzdají,“ popisuje Lone.

Ať už nakonec trasu dokončíte, nebo ne, jde prý především o ten dobrý pocit z pobytu a pohybu v přírodě.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio

Související