Deště zbrzdily seče v Českých Budějovicích. Někteří obyvatelé už si stěžovali na vysokou trávu

19. červen 2023 12:09

Zhruba čtyřikrát více srážek než obvykle spadlo během letošního dubna v Českých Budějovicích. A to zbrzdilo sekání trávy na veřejných prostranstvích a pozemcích města. Firmy v některých oblastech ani nestíhaly udržovat městskou zeleň. Na vysokou trávu si v posledních týdnech stěžovali třeba obyvatelé sídlišť.

Údržbu zeleně a sečení trávy pro město provádí v přesně vymezených sektorech čtyři firmy. Některé teď nestíhaly, a tak například společnost FCC České Budějovice musela vypomáhat i tam, kde běžně nepracuje.

„Nad rámec smluvních závazků jsme vyhověli požadavku zástupců odboru správy veřejných statků a vypomohli jsme se sečí i v lokalitě, kterou naše firma nemá ve své gesci. Jednalo se o práce na centrálních velkých plochách sídliště Máj,“ potvrzuje mluvčí firmy Kristina Jakubcová.

Právě na velkých sídlištích také magistrát zaznamenal stížnosti obyvatel, kterým vysoká tráva vadila. Podle vedoucího odboru správy veřejných statků Tomáše Kubeše už by ale vše mělo být v pořádku. „Lidé si stěžovali na to, že děti si z té vysoké trávy nosí klíšťata, že se tam špatně sbírají psí exkrementy, to jsme skutečně zaznamenali. Proto jsme to řešili operativně a využili jsme pomoc firem napříč sektory,“ popisuje.

Čtěte také

V roce 2019 město zavedlo mozaikové seče, kdy se na vybraných místech záměrně nechávají nesečené plochy. Ty teď přinesly překvapivé výsledky v oblasti ochrany přírody. Jsou totiž domovem ohroženého čmeláka klamavého, jeho výskyt potvrdili ekologové. „Od mozaikových sečí určitě nechceme upouštět, je to trend a i menší města a vesnice k tomu přistupují,“ dodává Tomáš Kubeš.

S vysokou trávou se potýkají i Lesy a rybníky města České Budějovice. Větší množství píce ze zemědělských ploch využijí pro chov dobytka. V rámci běžné údržby pozemků je to ale už problém. „Když je ta tráva nižší, je jí méně, potom je ten pozemek pěkně rovný, nejsou tam kopičky zbylého materiálu. Velké množství hmoty přece jenom tu mašimu trochu zahlcuje a výsledek není tak perfektní,“ líčí jednatel společnosti Jiří Staněk.

Některé firmy v oboru se také potýkají s nedostatkem pracovních sil. Údržba zeleně město ročně vyjde na desítky milionů korun.

Spustit audio

Související