Děti v hradecké škole se učily, jak poznat padělané bankovky

5. březen 2013

Rozeznat pravou a falešnou bankovku může být někdy těžké. Žáci základní školy Josefa Gočára v Hradci Králové to už umí. Ráno k nim totiž přijel obrněný vůz České národní banky. Školáci se tak dozvěděli nejen to, jak padělané peníze poznat, ale také jak se pravé peníze převáží.

Je krátce před osmou hodinou ráno a před vchod do základní školy Josefa Gočára přijíždí konvoj aut se zapnutými majáky. Kromě policejních je tu i obrněný vůz České národní banky. Kolem něj se hned postaví těžkooděnci. Vše je jako při skutečném převozu peněz.

„V rámci ochrany a bezpečného převozu cenin Českou národní bankou Policie České republiky poskytuje asistenci těmto přepravným vozidlům,“ vysvětluje policista Jan Čížkovský, proč doprovod zajišťují členové speciálních útvarů.

„Rozhodně to jsou policisté, kteří jsou výborně vycvičeni. Jsou speciálně vycvičeni nejen na tyto zákroky - doprovody vozidel,“ dodává.

Zatímco venku si děti prohlédly hlavně obrněný vůz, ve škole pak zkoušely odhalit padělané peníze. Jako třeba 12letý Petr.

„Na takové skleněné tabuli jsou peníze a máme rozpoznat, které jsou taky pravé a které falešné. Třeba na té tisícovce je takový ten list nahoře, tak ten mění barvu občas, taky je ta hlava trošku posunutá a ten proužek s mikrotextem je jinačí,“ popisuje, co se dozvěděl.

Česká národní banka v těchto dnech objíždí školy po celé republice a žákům ukazuje to, jak každý den chrání českou korunu.

Ukázka převozu peněz na základní škole Josefa Gočára v Hradci Králové

„To, že každý den máme ve své peněžence nějakou tu korunu, není jen tak samozřejmé. Je za tím nějaká starost, nějaká práce, fyzická ochrana transportů peněz,“ říká Marek Petruš z České národní banky.

Měna je kromě těžkooděnců zabezpečena i jinými způsoby. „To tady dnes dětem také demonstrujeme. To jsou ty ochranné prvky, to, jakým způsobem ty bankovky vypadají,“ doplňuje.

Jak poznat, že je tisícikoruna správná? „Velmi jednoduše. Říká se takzvané pravidlo tří kroků. Za prvé je to hmat, pomocí hmatu bychom měli velmi jednoduše poznat, že ten bankovkový papír je prostě takový zvláštní. Kancelářský papír běžně rozlišíte. Pak je to průhled proti světlu, vidíte vodoznak a další prvky. A pak sklopení, kde uvidíte iridiscentní pruh, který mění barvu,“ vysvětluje Petruš.

I když je česká měna poměrně dobře chráněna, jen za loňský rok zadržela centrální banka tři a půl tisíce kusů padělaných a pozměněných mincí a bankovek v celkové hodnotě tři a tři čtvrtě milionu korun.

autor: ova
Spustit audio