Do Ostravy zavítá v rámci kampaně proti chudobě speciální autobus

3. červen 2018 08:00

Lidé v sociální tísni, kteří mají problémy s bydlením nebo dluhy, se budou moci v Ostravě poradit s odborníky. Kampaň Evropské sítě proti chudobě nabídne v půlce června i koncerty, diskuze a speciální autobus.

Do Ostravy zavítá v polovině června v rámci kampaně proti chudobě speciální autobus. V Dolní oblasti Vítkovice i u Karoliny bude pro širokou veřejnost připraven program v podobě poraden, diskuzí i koncertů. Autobus, který projíždí celou Evropou, chce podpořit požadavek na důstojný minimální příjem jako základ sociálního systému.

Kampaň pořádá Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN), která v České republice funguje od roku 2004. Vede ji u nás Karel Schwarz. O práva lidí závislých na sociálních službách se zasazuje prostřednictvím známých organizací a sdružení i v Ostravě. „Je tady hodně síťových organizací, které zde mají své pobočky a členy,“ říká Karel Schwarz.

Hlavním tématem právě probíhající kampaně EAPN v České republice je důstojný minimální příjem. „Náš poznatek je ten, že nestačí vyřešit jen dluhy dotyčného člověka, ale ten dotyčný člověk musí mít zajištěno i bydlení. Často to spolu souvisí. A nám nejde o to, aby nějakou tu částku dostal bez zásluh, ale jde o to, aby ten příjem byl důstojný a přiměřený, aby si ty věci mohl zajistit,“ vysvětluje Karel Schwarz.

Speciální autobus bude mít v rámci kampaně v Ostravě zastávku ve dnech 16. až 18. června. Součástí kampaně budou kromě diskuzí také další akce, mimo jiné třeba hudební vystoupení.

autor: čan
Spustit audio