Do Prahy se vrací kapela Depeche Mode. Memento Mori Tour potěší fanoušky hned dvěma koncerty

22. únor 2024 10:31

České publikum znají velmi dobře, ostatně v Praze vystupovali už několikrát. Teď přidají britští Depeche Mode další dva koncerty, v O2 areně vystoupí dnes večer a také v sobotu.

Psal se 11. březen 1988 a v Praze se to hemžilo lidmi s černými kabáty, namalovanými černými rty i tmavě nalakovanými nehty. První koncert Depeche Mode v Česku byl velkou kulturní událostí. V době komunistického režimu to byla jedna z mála možností, kdy lidé vyrazili na koncert světových hvězd.

„Pozornost přihlížejících včera vzbudily kamiony, které dopoledne přivezly rozsáhlou aparaturu britské rockové skupiny Depeche Mode k pražské Sportovní hale. Koncert Depeche Mode měl bouřlivou atmosféru, ale zároveň ze strany diváctva velmi disciplinovaný průběh,“ informovala o koncertu tehdejší Československá televize.

Skupina před tuzemskými fanoušky vystoupila v době, kdy už měla na kontě šest studiových desek. Koncert byl vlastně dílem náhody, pořadatelská agentura měla v hledáčku zpěváka Chrise Normana, ten ale nakonec nemohl přijet. Jako náhrada za něj dorazili Depešáci.

Radost, posedlost i paranoia

Skupina se dala dohromady v roce 1980 v anglickém Basildonu a o rok později prorazila v hudebním světě singlem Just Can't Get Enough z alba Speak & Spell. Ve svých písních se nebojí experimentovat s hudebními nástroji a skadby pak vydávají i v mnoha remixech.

Čtěte také

Radost, posedlost i paranoia – tohle všechno je podle hudebních kritiků slyšet na zatím poslední desce Depeche Mode, která vyšla loni v březnu. S titulem Memento Mori skupina přišla necelý rok po smrti hudebníka Andrewa Fletchera, který byl zakládajícím členem kapely.

Depeche Mode prodali přes 100 milionů desek a vystoupili pro více než 35 milionů fanoušků po celém světě. Českým posluchačům zazpívají a zahrají více než dvě desítky hitů, a to rovnou na dvou koncertech. Ve vyprodané pražské O2 aréně vystoupí dnes večer a taky v sobotu.

Poslechněte si celou reportáž i s hudebními ukázkami.

autoři: Jiří Štefl ,
Spustit audio

Související