Dohoda - v Mostě úřaduje primátor Vladimír Bártl

16. listopad 2006
Zprávy

Na povolebním uspořádání ve městě se dohodly znesvářená koalice a opozice v Mostě. Omezené pravomoci primátora bude nadále vykonávat Vladimír Bártl z ODS. Pokud Krajský soud zamítne tři stížnosti na neplatnost voleb v Mostě, ustavující zastupitelstvo 1. prosince zvolí úplně nového primátora, jeho náměstky a radní. Obě strany teď čekají na rozhodnutí soudu. V pondělí se všichni sejdou na magistrátu, aby se dohodli na chodu města.

Proti sobě tam stály dva bloky: zastupitelé za ODS, ČSSD a SNK ED, kteří po říjnových komunálních volbách skončili v opozici, a zastupitelé koaličního uskupení Sdružení Mostečané Mostu a KSČM. Dohodou skončila nepřehledná situace, kdy město mělo dvě vedení: staré a nové. Nové, složené ze zastupitelů vítězného Sdružení Mostečané Mostu a KSČM v čele s Vlastimilem Vozkou, už tedy nebude své úřady vykonávat. To bylo zvoleno minulé úterý poté, co jednání zastupitelů primátor Vladimír Bártl odložil.

Ústecký Krajský soud se zabývá třemi stížnostmi na neplatnost voleb v Mostě. Dvě z nich poukazují na kampaň Sdružení Mostečané Mostu, které získalo nejvíce hlasů. Někteří členové politických stran z bývalé koalice v mosteckém zastupitelstvu se domnívají, že kampaň byla neetickým uplácením tisíce voličů formou loterie. Třetí stížnost s požadavkem na rozhodnutí o neplatnosti volebních výsledků v Mostě s nutností přepočítat hlasy podala místní organizace Strany zelených.

autor: hau
Spustit audio