Dřevěnka v Polici nad Metují je provoněná vánočními tradicemi a správnou staročeskou atmosférou

24. prosinec 2021 08:31

Kouzlo starých vánočních svátků můžete na vlastní kůži pocítit v historické budově roubené školy v Polici nad Metují. Dřevěnka je plná tradic, správnou atmosféru svátečních dnů je možné nasát v obou patrech památky. Zatímco v přízemí potkáte všechny svaté, kteří k tomuto období patří, v horních patrech to vypadá jako na chalupě u babičky. 

Čtěte také

Vešla jsem do bývalé třídy, kde na mne už čeká správkyně Drahomíra Večeřová. Stojíme mezi postavami svatých a všech těch, kteří se nějakým způsobem dotýkají vánočních svátků a celého tohoto období.

„Začínáme Martinem 11. listopadu, přes Ondřeje, máme tady i svatou Barboru, Mikuláše, čerty a anděla. Nesmíme zapomenout ani na Lucii, která tady hlídá kolovrat, aby ženy nepředly."

Proč se v Polici nad Metují v letošním roce zaměřili na předvánoční a vánoční období? „Myslíme si, že je zapotřebí neustále ukazovat, proč vlastně vánoční svátky slavíme. Že to není jen o předvánočním shonu a nákupech, ale především o zastavení a uvědomění si, proč tyto svátky tady máme."

To ale není to jediné, co v polické dřevěnce mohou lidé spatřit.

Přejdeme o patro výš, kde zase na nás čeká Jiřina Hejnová a provede nás další částí svátečně vyzdobené školy.

Tady to vypadá jako ve staré chalupě. Vše je nazdobené, jsou tu perníčky, vánoční stromeček a samozřejmě sváteční výzdoba. „Vystoupejte do prvního patra a uvidíte vyzdobenou kuchyň, ložnici a místnost, kde se za normálních okolností scházíme."

Čtěte také

Je to prostředí ne a snad ani u babičky, ale spíš dokonce u prababičky. „Je to tak. Vidíme tu jak selský, tak i měšťanský styl. Na velkém stole je chodský servis, kde jsou prostřeny méně typické cukrovinky. Trdelníky a vafle z formy minimálně 80 let staré. Když se nám to povede, tak je to potom taková krása."

Než se podařilo napéct takové krásné staročeské laskominy, kolik se jich napřed zkazilo než jste se to naučila? „Desítky. Když jsem ty formy dostala, mám tři, rybu, hvězdičku a motýla, tak moje praprateta říkala, vždyť na tom nic není. Opravdu to nic není, pokud to ovšem umíte," dodává s úsměvem Jiřina Hejnová.

Dřevěnka v Polici nad Metují na Náchodsku spolu se svými expozicemi bude otevřená až do 9. ledna 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související