Důlní škody na Karvinsku se projevují i na vodních tocích

19. březen 2024

Na Karvinsku pokračuje odstraňování starých důlních škod. Ty se projevují i na řekách a vodních tocích, kde je nutné stavět nové břehy anebo jezy. Právě teď vodohospodáři budují nový jez na řece Olši u polské státní hranice.

Koryto řeky Olše na okraji Karviné obsadily bagry a nákladní auta. Celá řeka teče jakýmsi bypasem okolo a přeložená je kvůli tomu i cyklostezka. A do potrubí se schoval odtok do místního náhonu.

Kompletní obnova jezu bude stát přes 85 miliónů korun a zhruba půlku zaplatí těžební firma OKD. „Důvodem rekonstrukce stávajícího jezu jsou poklesy způsobené hornickou činností na dolech Darkov a ČSM, které už v současnosti v obdobích sucha znemožňují zásobování náhonu Mlýnka vodou. Nový jez bude vybudován o 21,5 metru,“ potvrzuje mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

I když řeky poměrně dobře zvládají poklesy terénu při poddolování, tady to jez nevydržel. Ten nový by měl zajistit vodu pro  náhon Mlýnka a ten zase doplňování karvinských městských rybníků.

Čtěte také

Není to jediná podobná stavba na Karvinsku. Firma OKD už v minulosti s Povodím Odry spolupracovala na nutném navýšení hráze v karvinské části Louky, Hráze se kvůli pohybu terénu opravovaly i na dalších místech a jak potvrdila mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková, stavět se bude už i částečně na polské straně, kudy řeka Olše protéká.

„Na Olši máme dále připravenu opravu říčního stupně, kterou budeme plně hradit. Jedná se o již dohodnutý závazek vůči Polské republice,“ dodala mluvčí.

Nejenom řeku Olši, ale i další toky vodohospodáři pravidelně kontrolují a měří nadmořskou výšku. Poklesy už dříve zjistili také na řece Stonávce.

autor: Martin Knitl
Spustit audio