Dušan Grúň: McDonald, ten si žil

Slovenský zpěvák Dušan Grúň se na hudební scéně objevil v 60. letech. V pondělí 22. dubna 2024 ve věku 81 let zemřel. V nemocnici byl hospitalizovaný se silným zápalem plic a zemřel na selhání orgánů.

Kromě zpěvu se věnoval i hře na housle a trubku. Objevil se také po boku největších hvězd československého showbyznysu jako Karel Gott, Waldemar Matuška nebo Helena Vondráčková, s nimiž nazpíval řadu duetů. Do povědomí posluchačů se dostal především písněmi Starý rodný dom, Žiť za to stálo, Plavovláska a Nalej mi vína, Malvína. S kapelou často vystupoval také v Německu a sám hrál na několik hudebních nástrojů, když byl některý z muzikantů nemocný, dokázal ho zastoupit.

Dušan Grúň se narodil v Žilině, ale jeho rodiče se přestěhovali do Košic, kde v roce 1959 maturoval. Poté studoval na hutnické fakultě Vysoké školy báňské v Ostravě, kde hrál v dixielandu na trubku. Později začal zpívat s orchestrem Iva Pavlíka. V Praze nahrával také s orchestry Josefa Vobruby a Karla Kraugartnera. Po návratu na Slovensko se stal na třicet let členem Orchestru Juraje Velčovského. Jeho partnery byli často Karol Duchoň nebo Jana Kociánová. Dušan Grúň patřil v Československu k velmi oblíbeným zpěvákům. V rozhlase nahrál více než 260 skladeb. Účinkoval i v Německu s Karlem Gottem a zpíval mimo jiné i písně původem z bývalé Jugoslávie.

V roce 1965 nazpíval i slavný tradicionál Old McDonald s textem Zdeňka Borovce.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.