Evropská komise chce bojovat proti zneužívání dětí na internetu. Nenaruší navrženým nařízením soukromí uživatelů?

9. prosinec 2022

Rodiče by se měli vzdělávat v online světe a poté své poznatky předávat dětem, aby je naučili, jak v něm bezpečně fungovat. To, se ale bohužel příliš často neděje a děti se tak stávají oběťmi kyberútoků a sexuálních predátorů. V takto vyhroceném případě už ale musí zasáhnout policie. Je však stát schopný postihovat sexuální predátory? A jaká preventivní opatření mohou pomoci?

Děti se podle Jana Koloucha, metodika kybernetické bezpečnosti sdružení CESNET, dostávají do problému s internetem již na prvním stupni základní školy.

Čtěte také

„Často jim někdo zcizí účet, který jim na prvním stupni povinně zřizuje škola. A byť si myslím, že by měly být vzdělávány v digitální gramotnosti už od začátku školy, tak úplně nejsem přesvědčený o tom, že třeba ve třetí třídě jsou schopny ovládat email či jakékoliv politiky, které se vztahují k ochraně identity. Ta výchova by měla fungovat jinak,“ míní Kolouch.

Podle Petra Koubského, redaktora Deníku N, je však možné, aby se i devítileté dítě naučilo zásadám ochrany soukromí a bezpečnému využívání internetu.

Nařízení přináší problematiku vytvoření databáze materiálů označených jako sexuální zneužívání dětí.
Jan Kolouch

„Děti v digitálním světě dělají mnohem složitější věci a nikdo je to neučil. Naučily se to samy za pochodu a samy by většinou neuměly vysvětlit, jak se to naučily. Jsou digitálnímu prostředí vystaveny velice intenzivně a ty procesy učení tam potom probíhají vysloveně podprahově. Čili je jenom trošičku pošoupnout směrem k některým bezpečnostním technikám a už v tom věku osmi nebo devíti let je učení bezpečnosti podle mě naprosto reálné,“ říká Koubský.

Bude EU číst soukromé konverzace v onlinu?

V květnu letošního roku Evropská komise představila návrh nařízení pro prevenci proti zneužívání dětí a boji proti němu. Opatření jsou však především represivní nežli preventivní.

„Jedná se opravdu spíše o represivní prostředky. Na druhou stranu nařízení přináší i problematiku vytvoření databáze některých materiálů, které budou označeny jako sexuální zneužívání dětí a dojde k předávání indikátorů,“ míní Kolouch.

Čtěte také

Nicméně i přesto, že Evropská komise navrhla databázi materiálů, na kterém jsou zneužívány děti, Kolouch v nařízení vidí problém.

„To, co mi na tomto nařízení skutečně vadí, je globální sledování všech možných aktivit, které mohou představovat zneužívání dětí online. Prakticky si nedokážu představit, že na základě nějakého podezření by se prolamovala komunikace v Messengeru, aby se zjistilo, zdali jde či nejde o zneužívání dítěte,“ vysvětluje Kolouch, podle kterého by něco takového mohlo znamenat i velmi jednoduchý přístup do něčí osobní komunikace.

Mnohé diktatury se zaštiťují přesně tímto, aby zlikvidovaly digitální soukromí svých občanů.
Petr Koubský

„Tohle mi otevírá úplně jiné dimenze toho, kde končí naše soukromí, protože pak by mohlo docházet ke snaze prolamovat jakoukoliv šifrovanou komunikaci ke zjištění možného zneužití dětí. Potažmo si dovedu představit, že bych někomu poslal něco, co by mohlo vypadat jako zneužívané dítě jenom proto, abych se dostal do jeho šifrované komunikace. Jsou to šílené myšlenkové konstrukty, ale nemyslím si, že jsou úplně nereálné,“ říká Kolouch.

Až k nástupu diktatury?

Podle Koubského je ochrana dětí proti sexuálnímu zneužívání natolik morálně choulostivá záležitost, že by se jen těžko hledal někdo, kdo by se vůči takovému nařízení razantně ozval. Zároveň ale upozorňuje na možná rizika.

Čtěte také

„Mnohé diktatury se zaštiťují přesně tímto, aby de facto zlikvidovaly digitální soukromí svých občanů a velice dobře se jim to daří, protože pod touto vlajkou se dá realizovat skoro cokoliv. Na toto bych byl velice opatrný, protože jsou to nevratné kroky.“

„Ta koncová ošetřovaná komunikace je jediným v tuto chvíli bezpečným prostředkem k zachování soukromí. V celém digitálním světě máme jednu jedinou technologii, která to zaručuje, a pokud se zlikviduje zákonnou cestou, v demokratických zemích nezbude vůbec nic,“ dodává Koubský.

Poslechněte si celý pořad Online Plus Davida Slížka v audiozáznamu.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.