Falešný inzerát ANO vidí jako dezinformaci pouze média, voličům je to jasné, myslí si premiér Fiala

Jak zvládla TOP 09 výměnu ministryně pro vědu a výzkum? Co vládní politici vzkazují společnosti, když v kabinetu zůstává jediná žena? Ustoupí ODS od snahy zavést výpověď bez udání důvodu nebo daň z vína? A jak podporuje současná vláda český sport? „Určitě budu patřit k těm, kteří budou za jednu z priorit (při sestavování státního rozpočtu) považovat sport,“ říká premiér a předseda strany ODS Petr Fiala.

Vedení TOP 09 by ve čtvrtek mělo projednat nominaci poslance Marka Ženíška na post ministra pro vědu a výzkum. Jako politolog máte radost, že byste ve vládě mohl mít dalšího politologa? Je to ideální kvalifikace pro ministra?

Kvalifikace je to určitě dobrá, ale rozhodně tady není žádná rovnice mezi politologem a politikem. Politolog se teoreticky zabývá politikou a vůbec to neznamená, že bude dobrý politik. Nicméně, Marek Ženíšek je politik zkušený, který mnohokrát prošel jak volebním kláním, tak exekutivními funkcemi a z tohoto hlediska to určitě přínos pro vládu bude.

Čtěte také

Máte už s panem prezidentem předdomluvený termín, kdy by mohl nového ministra pro vědu jmenovat?
Nejprve se ještě chci setkat s Markem Ženíškem sám. Přestože ho znám, chci se s ním bavit o jeho představách o výkonu této funkce a o tom, jak pracovat na další podpoře vědy, výzkumu a inovací. Předpokládám, a v tomto smyslu jednáme i s panem prezidentem, že by jmenování mělo proběhnout někdy v průběhu příštího týdne.

Jediná žena

Už když jste na konci roku 2021 představil složení vlády, tak třeba politolog Pavel Šaradín, ale nejenom on, kritizoval, že v ní jsou tři ženy a patnáct mužů. Postupem času dvě ženy z kabinetu ubyly a nyní zůstává jedna žena na sedmnáct mužů, pokud tedy bude jmenován Marek Ženíšek. Jaký signál tím dáváte společnosti?

Signál asi nedáváme žádný, ale pokud se mě ptáte na můj názor, raději bych, kdyby tam bylo více žen. Ovšem ne za cenu nějakých kvót, musí to tak přirozeně vyplynout. Dobré asi je, že více žen má zájem o politiku a je připraveno se politicky angažovat.

Doufám, že se to postupně projeví i ve vládě a v poslaneckých klubech. Myslím, že ta tendence tady je. Ale nejsem stoupenec nějakých kvót a dalších věcí, to musí být přirozený vývoj. U mě pro to určitě žádné překážky nejsou. Naopak, kdekoliv jsem byl, tak jsem byl rád, když jsem měl v týmu silné zastoupení žen.

Čtěte také

Ptám se i proto, že ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák předložil návrh zákona, který má u velkých firem obchodovaných na burze stanovit alespoň třetinové zastoupení žen ve vedení. Není absurdní, že chce ministr vaší vlády firmám něco takového nařizovat, zatímco ve vládě je jediná žena?

Zopakuji to, co říkám. Ani ženy, které znám, nejsou stoupenkyně kvót. Naopak se dokážou prosadit sami. Myslím si, že kvóty potřeba nejsou, spíš musíme přemýšlet nad jinou věcí, a naše vláda to dělá, jak třeba usnadnit ženám sladění mateřství s profesní kariérou. To považuji za velice důležité.

Kroky, které jsme v tomto směru udělali, ať už jsou to třeba zkrácené úvazky, jiná úprava rodičovského příspěvku a tak dále, tomu nahrávají. S tím musí samozřejmě souviset i dostatečná kapacita zařízení pro předškolní děti, ať už jsou to dětské skupiny nebo mateřské školy.

Čtěte také

To jsou všechno kroky, kterými můžeme situaci zlepšit. Kvóty to podle mě nejsou, byť ta debata je celoevropská. To není jenom to, že to napadlo jednoho člena vlády.

To znamená, že návrh, který předložilo ministerstvo pro evropské záležitosti, vláda nepodpoří?
To jsem neřekl, protože toto je evropská norma, se kterou se musíme vypořádat. Říkám svůj názor, který mám dlouhodobě a který není ve prospěch kvót, ale naopak je ve prospěch toho, aby ženy měly naprosto stejné šance se všude uplatnit podle svých schopností.

Volební průzkumy

Do sněmovních voleb zbývá rok a půl, volební modely pro vaši koalici nejsou úplně optimistické. Opakovaně říkáte, mluvil jste o tom i ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, že průzkumy neřešíte, že vás preference neznepokojují. Včera (ve středu 8.5. – pozn. red.) jste dal na sociální sítě video, ve kterém vám lidé na předvolební akci vyjadřují podporu, zaznívá tam, že vás podporují senioři i mladí lidé. Nežijete v pověstné slonovinové věži? Nedostal jste se do jakési růžové bubliny?

Nedostal a mám pro to důkaz. Na stejné otázky jsem odpovídal jako lídr opozice. Také byly průzkumy takové, že nám nikdo nedával proti Andreji Babišovi šanci a hle, Andrej Babiš je v opozici a my vládneme.

Pro tento svůj dlouhodobý postoj mám důkazy. Nakonec, kdo si myslí, že průzkumy jsou rozhodující, ať se podívá na to, jak vypadaly průzkumy a jaké jsou výsledky voleb v sousedním Slovensku, například z nedávné doby. Ale i v České republice máme příkladů celou řadu.

Čtěte také

Toto nás nesmí ani zneklidňovat, ale ani uspokojovat. Děláme všechno pro to, abychom ve volbách uspěli. Nežiju v žádné věži ze slonoviny, to byli reální lidé na reálné akci, kde s nimi tváří v tvář hovořím, nejsou to žádné moje představy, že mi někdo vyjadřuje podporu, kam může přijít každý, kde mě někdo vyjadřuje podporu nebo nevyjadřuje.

Na základě toho si ani nevytvářím svůj názor nebo svůj optimismus. Můj optimismus vychází z toho, že naše práce má výsledky a že jsem přesvědčen, že voliči to ve volbách ocení.

Běží volební kampaň před evropskými volbami. Vaše koalice Spolu v rámci kampaně připravila a zveřejnila upravenou grafiku hnutí ANO. Andreji Babišovi jste na tvář dali místo českých vlajek ruské a přidali slogan, že podporuje Rusko. Za to vás kritizoval i prezident Petr Pavel. Vy jste naopak ten vizuál obhajoval. Stále si stojíte za tím, že to bylo v pořádku?

Ale jasně, že si za tím stojím, protože to byla… Musím se usmívat nad tím, že děláme antikampaň. Dali jsme jednu webovou stránku s doménou, kdy si ANO nepochopitelně nezaregistrovalo doménu se svým hlavním volebním sloganem.

Je to s určitou nadsázkou. Myslím, že většina lidí to tak pochopila. Současně je to upozornění…

Čtěte také

Pardon, vy jste řekl, že se usmíváte, že to je antikampaň. Na druhé straně váš kolega z volebního štábu, který to připravoval, ten soubor podle metadat měl uložený v adresáři „Antikampaň“. Tak asi těžko můžete tvrdit, že to nebyla antikampaň.

Ale jasně, ale kampaň máte, že třeba zásobujete sociální sítě informacemi, děláte billboardy, ale taky nic takového není, proto se na tím usmívám.

Stojím za tím, volební štáb odvedl dobrou práci, ale nazývat to antikampaň je trošku přehnané. Na druhé straně…

Nazval to tak autor…

Na druhé straně, pane redaktore, jakou to má pozornost, mě překvapilo a svůj účel to splnilo mnohonásobně. Největší pozornost tomu dalo hnutí ANO a pak všichni, kdo o tom neustále referují. Je to dobře, ukazuje to na slabiny hnutí ANO a na jeho problémy s postoji, které nejsou dostatečně důsledné při hájení bezpečnostních zájmů České republiky.

Říkáte, že to je dobře. Vaše koalice mluví o tom, že je potřeba bránit se dezinformacím, vysvětlujete, že dezinformace škodí společnosti. Neshazujete tohle všechno, když sami vyrobíte a šíříte falešný inzerát?

Neshazujeme. Z těch reakcí to všichni pochopili. Je to srozumitelné a jasné. Nebezpečí, na které poukazujeme, tam je, toto je s určitou nadsázkou, dokonce na doméně, která se jmenuje jako hlavní volební slogan hnutí ANO.

Tím spíš, není to ukázkové šíření dezinformace?

Není a to chápe podle mě úplně každý, aspoň každý, s kým jsem o tom hovořil. Nakonec voliči se mě na to ani neptají a je jim to úplně jasné. Ptají se mě na to média, což je v pořádku.

Rád vám na to odpovídám, protože každá vaše otázka bude jenom znovu a znovu upozorňovat na to, že hnutí ANO v těchto věcech nemá vyjasněné postoje a zpochybňuje naši podporu Ukrajině. To všechno, co dělá Andrej Babiš...

Migrační pakt

Což je vaše interpretace. Předpokládám, že politici hnutí ANO by s tím nesouhlasili. Ještě jedna věc k evropským volbám, respektive ke kampani k nim. Tématem kampaně je migrace. Česko se včera zdrželo při závěrečném hlasování o migračním paktu. Vy jste v té souvislosti řekl, že Česká republika spoluzaložila skupinu zemí, které chtějí nelegální migraci čelit opravdu důrazně. Kolik zemí ve skupině je?

Rád vám odpovím, ale ještě k tomu předcházejícímu dám jednu větu. Ať se každý podívá na to, jakým způsobem každý den hnutí ANO útočí na mě, na moji vládu, a jakým způsobem lže. A proti tomu upozorňuje i tato forma kampaně, kterou jsme udělali. A myslím, že to je dobře.

Ano, ale teď k té otázce, jestli můžeme, už to byla jedna věta.

Na tu vaši otázku je odpověď jednoduchá. Naše vláda je přesvědčena, že je potřeba najít evropské řešení a poctivě jsme na něm pracovali. První verze migračního paktu nám připadala jako krok správným směrem, byli jsme připraveni ji podpořit. Pak došlo k úpravám a k změkčení migračního paktu, kterou už podpořit nemůžeme, a proto se Česká republika zdržela.

Jsme nicméně ve skupině zemí, kde nejaktivněji pracuje Dánsko, Nizozemsko, Rakousko, my, a jsou tam ještě některé další země a ta skupina se snaží, abychom se vrátili k opravdu účinným řešením.

Nelegální migraci musíme zabránit - je pro Evropu bezpečnostním i sociálním problémem, ale v mnoha směrech i problém lidskosti nebo humánnosti, protože se tady obchoduje s neštěstím lidí, s jejich obavami.

Co tady mám na mysli? Zpřísnění migrační politiky ve smyslu, že je jednodušší a rychlejší azylová procedura a že probíhá, pokud možno, ještě před vstupem těch lidí na území Evropské unie, zlepšení návratové politiky, na tom pracujeme i s dalšími státy, například budu mít příští týden jednání s italskou premiérkou a to je jedno z témat, kde Itálie hraje a sehrává velkou roli.

A všemi těmito kroky musíme zabránit nelegální migraci, která je jednak samozřejmě bezpečnostní problém pro Evropu, je sociálním problémem, ale v mnoha směrech je taky problém, řekl bych, jakési lidskosti nebo humánnosti, protože se tady obchoduje s neštěstím lidí, s jejich obavami a prostě nelegální migraci je potřeba zastavit a zastavit jí účinně.

Kdy předpokládáte, že v rámci této skupiny připravíte nějaký ucelený návrh?

S těmi návrhy různě vystupujeme. Tam jde spíš o to, abychom dosáhli toho, a to myslím, dosáhneme, že ta debata bude po evropských volbách dál pokračovat v těch institucích, které s nelegální migrací mohou něco udělat.

Čtěte také

Jednoduše řečeno, nechceme, aby to skončilo u migračního paktu, který je podle nás polovičatý, ale abychom šli v této věci dál. Ještě, aby mně bylo dobře rozuměno, to nezáleží jenom na tom, co si domluvíme uvnitř Evropy, to záleží i na tom, jaké kroky jako Evropa a jednotlivé státy budeme dělat vůči těm zemím, které nám mohou s nelegální migrací pomoct.

A to není jenom ta známá debata s Tureckem, kde to mimochodem v poslední době skutečně víc funguje než v minulosti, ale je to i debata se státy na severu Afriky, u kterých musíme najít vhodnou formu spolupráce, tak, abychom nelegální migraci zastavili.

‚Flexibilita pracovního trhu‘

Odbory ostře protestují proti uzákonění možnosti výpovědi z práce bez udání důvodu. Minulý týden jste v rozhovoru pro ČTK řekl, že návrh má šanci jenom, když bude mít podporu celé vládní koalice a když se na tom domluvíte. Následně v Právu řekl šéf lidovců Marian Jurečka, že tuhle změnu rozhodně nepřipustí. Znamená to, že jste smířen s tím, že výpověď bez udání důvodu v tomto volebním období nebude?

Poslouchám názory podnikatelů a lidí, kteří zaměstnávají lidi, a snažím se pomáhat tomu, aby Česká republika prosperovala, i názory expertů. A myslím si, že větší flexibilita pracovního trhu je důležitá a že jedním z těch nástrojů je právě výpověď bez udání důvodu.

Aby to neznělo tak škaredě, to je výpověď, kde nemusíte dokazovat, že zaměstnanec některé věci nedělá nějakými výtkami a předběžným upozorněním. Prostě se s ním domluvíte na výpovědi.

Čtěte také

Pardon, domluvíte na výpovědi. Nedomluvíte. Výpověď je jednostranný právní úkon. Kdybyste se domluvili, tak to je možné už teď uzavřít dohodu.

To ano, ale svým způsobem domluvíte v tom smyslu, že i pro toho zaměstnance je to výhodné. Místo výtek a zdlouhavého čekání na to, až to celé skončí, tak dostane odpovídající odstupné nad rámec toho, co se dělá...

Pardon, ale na tom se přece můžete dohodnout už podle stávajícího zákoníku práce. K tomu nepotřebujete změnu.

...které je třeba ve výši 6, 7 platů, tak jak je to v zemích, kde takovýto institut je. Takže z tohoto hlediska, a to není jenom můj názor, je to výhodné jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance. Ale samozřejmě platí, co jsem řekl. Pokud se na tom nedomluvíme jako vládní koalice, tak to nebude. O to absurdnější je tohle jako téma protestu zemědělců, protože to zatím v žádném návrhu není.

Odborářů.
Promiňte odborářů. Je to věc, která je diskutována v rámci vlády, vládní koalice, abych byl úplně přesný. Nijak se netajím tím, že pro tento institut jsem, ale pokud nebude většina, tak to prosadit těžko budeme moci.

Mistrovství v hokeji

Zítra začíná v Praze a v Ostravě mistrovství světa v ledním hokeji. Očekáváte, že uspějí čeští reprezentanti? Čekáte medaili? 

Teď se mě ptáte jako sportovního fanouška, určitě ne jako politologa nebo politika (smích). Věřím, že uspějí. Budu jim fandit. Hokej je sport, kde Česká republika a bývalé Československo byly mimořádně úspěšní a myslím, že bychom měli navázat na úspěšná období.

Není to jednoduché, kdo sleduje hokej – teď jsem zrovna před svými kolegy vzpomínal, že jsem první mistrovství světa sledoval v televizi v roce 1976, bylo to v Katovicích a stali jsme se mistry světa, to mě jako kluka strašně zaujalo a od té doby to vlastně sleduji, - tak kdo to sleduje tak dlouho jako já, tak ví, že ta konkurence i tady v Evropě se neskutečným způsobem zvětšila.

A mužstva, která jsme kdysi považovali, že to není žádný problém, tak dnes je problém je porazit a postoupit přes ně. Takže doufám, že budeme mít medaili, zvlášť, když mistrovství pořádáme tady v České republice. 

Čtěte také

Máte pocit, že vaše vláda dostatečně podporuje český sport?
Mám. Myslím, že i ohlasy ze sportovního prostředí takové jsou. Jde jednak o podporu, to je jedna věc. Myslím si, že to, že jsme do sportu opět dali stejnou částku, přestože se většina rezortů snižovala, tedy 6,9 miliard jako loni, ukazuje, že to také patří k našim prioritám.

Ale udělali jsme ještě jednu věc, a to jsou strukturální i personální změny v čele Národní sportovní agentury. Reagovali jsme na výtky sportovních klubů, sportovního prostředí, ale i třeba starostů a těch, kteří se musí sportem zabývat.

Myslím, že jsme výrazně zlepšili fungování Národní sportovní agentury a zjasnili a zrychlili rozhodování o dotacích. Ale chceme v těchto věcech pokračovat. Sport je důležitá součást společenského života, nakonec i ekonomického. Takže je potřeba v těchto věcech pokračovat dál.

‚Obrovský kus práce‘

Jste spokojen s tím, jak v současné době funguje Národní sportovní agentura a její šéf Ondřej Šebek?
Ano, jsem spokojen. Myslím, že Ondřej Šebek odvádí obrovský kus práce. Myslím, že se v tomto případě hodně osvědčilo, že jsme vybrali člověka, který je ze sportovního prostředí a má dlouholeté zkušenosti s managementem a to i z různých sportů. To prostředí ho zná.

Ale také myslím, že se vyplatila i úprava struktury Národní sportovní agentury, že na to není sám a ty procesy jsou dnes jednoznačnější. Národní sportovní agentura nebyla šťastně založena a myslím si, že to bylo potřeba opravit. Je dobře, že jsme to udělali.

Mluvil jste o tom, že letos jde na sport ze státního rozpočtu stejná částka jako v loni. Uvažujete pro příští rok, že by tato částka vzrostla?
Nyní vedeme debatu o tom, jaké budou priority pro sestavování rozpočtu, ale nemůžeme ji zatím vést konkrétně, protože musíme vidět, jakým způsobem se vyvíjí ekonomická prognóza a parametry, na kterých rozpočet sestavujeme. Takže je na to předčasné odpověď.

Určitě ale budu patřit k těm, kteří budou za jednu z priorit považovat sport. Abych to vysvětlil, nejde o nějakou podporu. Všichni vidíme reprezentanty, kteří nám dělají radost a je to fantastické, ale u státních peněz primárně nejde o podporu profesionálního sportu a vrcholných výkonů, byť samozřejmě taky.

Primárně tam ale jde o podporu sportu pro mládež, abychom dosáhli toho, že lidé mají možnost realizovat sportovní aktivity. Hlavně se to týká dětí, u kterých, jak všichni víme, máme jako společnost trošku problém s jejich fyzickou aktivitou. Tady je potřeba pro to vytvořit podmínky a i sportovní kluby proto musí mít dostatečné finanční zázemí.

Je premiér pro zřízení ministerstva sportu? A chystá se na olympiádu do Paříže? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , job , jgr , zuj
Spustit audio

Související