FAMUfest 2017 letos návštěvníky provede jednotlivými kruhy pekla až k duchovnímu očištění. Potrvá celý týden

13. listopad 2017

34. ročník pražského FAMUfestu provází tentokrát motiv inferna. Dante Alighieri dopsal Božskou komedii na samém dně fyzických i psychických sil a podobnou krizí procházejí nejenom autoři filmů, ale v těchto dnech i organizátoři festivalu. Ovšem pokud má vzniknout dobré dílo, musí umělec nebo tvůrce trpět, tvrdí tým stojící za letošním FAMUfestem, který začíná v pondělí 13. listopadu.

Výjimečnost této soutěžní filmové přehlídky tkví v tom, že vzniká každý rok od nuly, s novým týmem a v novém pojetí. Letošní organizátoři loni uspěli v interní soutěži s konceptem Inferna, který zaujal kolegium děkana FAMU – festival se tak věnuje pekelným situacím, které mohou tvůrce při tvorbě potkat.

„Filmy studentů FAMU se často nesetkají s pochopením domácího publika, takže nám přišlo, že motiv inferna na to krásně pasuje,“ vysvětluje David Dittrich, kreativní ředitel festivalu.

Podívejte se na festivalovou pozvánku:

S myšlenkou fakultní filmové přehlídky přišli už v roce 1983 studenti na katedře produkce. Festival se stal dobrou příležitostí pro studenty, kteří touží vyzkoušet si organizaci takové akce, a zároveň tím veřejnost získala možnost seznámit se s kompletní tvorbou školy. 

Dramaturgyně letošního ročníku Hana Neničková popisuje přístup aktuálního týmu následovně:  „Snažíme se být upřímní k publiku, nehrát si na profesionály. A děláme to s velkou láskou. Tenhle festival je jako první vztah. Člověk dělá spoustu chyb, ale zároveň do toho dává velké nadšení.“

Do soutěže se přihlásilo 125 snímků, ze kterých porota vybrala 30. „Hodně se letos reflektovalo téma rodiny, svobody, mezigeneračního konfliktu, téma lásky a neúspěšného navazování romancí,“ komentuje selekci filmů Neničková.

O vítězích soutěžní sekce rozhodne porota v čistě ženském složení: herečka a výtvarnice Ester Geislerová, filmová střihačka Jana Vlčková, výtvarnice Léna Brauner, programová ředitelka Febiofestu Anna Kopecká a producentka Alice Tabery.

Neničková takové rozhodnutí snadno obhauje: „Ačkoli jsou všechny naše porotkyně ženy, podařilo se nám sestavit velmi svéráznou a různorodou porotu. Tento krok je někdy kritizován, na druhou stranu který jiný festival než studentský by měl dělat takto odvážná rozhodnutí.“

Akce tentokrát probíhá od pondělí 13. listopadu do soboty 18. listopadu na ose protínající čtyři místa: Hybernskou 4, Kino Světozor, Kino Lucerna a FAMU.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne v pondělí od 19.30 v Kině Lucerna, večerem provede Simona Babčáková. Přítomni budou i Barry W. Blaustein, scénárista americké televizní show Saturday Night Live a snímku Cesta do Ameriky. Následně bude promítnut film Out slovenského režiséra a bývalého studenta FAMU Györgyho Kristófa, který byl letos uveden v soutěžní sekci Un Certain Regard v Cannes.

Vítězné snímky pak budou vyhlášeny 17. listopadu od 19.00 v kině Světozor. Poslední den festivalu, bude patřit oceněným filmům.

Z programu 34. FAMUfestu vzbuzuje pozornost například film Terezy Nvotové Špína, tematizující otázku znásilnění, či dokument Apoleny Rychlíkové Hranice práce, v němž si novinářka Saša Uhlová zkouší různá špatně placená zaměstnání. Očekávání vzbuzuje i snímek Atlantida, 2003 Michala Blaška, který byl letos promítnut na festivalu v Cannes v sekci Cinéfondation.

Nedílnou součástí FAMUfestu se stal doprovodný program, který se odehraje převážně v prostoru kampusu Hybernská 4 a každý večer vyvrcholí hudebním programem. Kromě koncertů lze v Hybernské 4 navštívit i výstavu studentů katedry fotografie a Centra audiovizuálních studií, inscenované čtení scénářů v podání projektu Kinokabaret, divadelní představení brněnské JAMU či si poslechnout prezentaci nové generace žen filmařek a jejich tvorby v iniciativě Girls in Film.

Lze také navštívit dva diskuzní panely. První se zaměří na internetové televize, druhý na počítačové hry a jejich možnou aspiraci na umění.

Josef Kokta, Hana Neničková, Lenka Benešová, David Dittrich

► Poslechněte si celý rozhovor s organizátory Hanou Neničkovou, Josefem Koktou, Davidem Dittrichem a studentkou katedry dokumentu Lenkou Benešovou. Kompletní verzi včetně hudby můžete streamovat zde.

Spustit audio