Fascinující hudební dialog mezi 16. a 21. stoletím. Litevský vokální ansámbl Jauna Muzika zpívá skladby G. P. da Palestriny, G. Gabrielliho

24. březen 2024

Poslechněte si záznam koncertu z litevského hlavního města Vilniusu ze září 2023. Prvořadý litevský vokální ansámbl v něm představil tři autory, kteří si symbolicky podávají ruce přes půltisíciletí hudební historie. Záznam přinášíme v rámci Velikonočního dne Eurorádia.

Jauna Muzika je dnes jedním nejprominentnějších a nejžádanějších vokálních ansámblů v Litvě. Sbor nedávno získal vítězné vavříny na soutěži Grand Prix Europeo a není zdaleka jen aktivním koncertním tělesem; podněcuje a inspiruje nejrůznější projekty pro pěvecké sbory, jako třeba soutěž Vox Juventutis pro mladé autory sborové hudby. Od roku 1995 pořádá mezinárodní kursy sborové interpretace, kterých se zúčastňují špičkoví světoví sbormistři a další odborníci na sborové umění. Svůj program pojal jako jednolitý proud hudby spojující vzdálené hudební epochy. Ty reprezentují staří italští mistři Palestrina a Gabrielli a jejich současný kolega, skladatel Giovanni Bonato, narozený v roce 1961.

Spustit audio