Hra Pokémon Go slaví dva roky. Příšerky chytá nejvíc lidí od jejího vydání

26. červenec 2018

Jsou to přesně dva roky, co se na herním poli objevil fenomén jménem Pokémon Go. Od té doby si ho vyzkoušely stovky milionů hráčů a jeho obliba neklesá. Co stojí za jeho úspěchem a jaké novinky ke svému dvouletému výročí tato interaktivní hra chystá?

Právě teď hraje Pokémon Go vůbec nejvíc hráčů od jejího uvedení před dvěma lety. Po loňském propadu, kdy hru měsíčně hrálo asi 60 milionů hráčů, ji aktuálně hraje přibližně 147 milionů lidí po celém světě.

Obrat mohlo přinést pěkné počasí, hra je totiž interaktivní a potřebuje, abyste toho venku hodně nachodili. Jak ale pokračuje herní designér Zbyněk Štajer, pravděpodobněji za tím bude fakt, že vývojáři zapracovali funkce, které si hráči dlouhodobě přáli.

„Teď v červenci se do hry konečně dostala možnost udělat si přátele a pokémony vyměňovat. To chtěli uživatelé od počátku. Některé příšerky se totiž vyskytují jen v Americe, jiné jen v Evropě,” vysvětluje. Kromě toho přibyla nová generace pokémonů a objevili se taky denní úkoly.

Na několika frontách

Samotná značka Pokémon je neuvěřitelně silná, po hrách Tetris a Supermario jde o třetí nejúspěšnější herní titul. Hra navíc navazuje na pokémon mánii, která i u nás proběhla na konci 90. let.

Velký hit je to v Asii, kde mají ke hře, podobně jako k anime, blíže než my.
Zbyněk Štajer

„Ona není v ničem nejlepší. Jsou hry, které vydělávají víc peněz a mají víc uživatelů. Ale Pokémon Go je konzistentní v tom, že ve všech těchto metrikách je poměrně úspěšný, vyskytuje se v TOP 5. Úspěchem Pokémon Go je fakt, že je hitem na několika frontách,” říká Štajer.

I když nejde o první interaktivní mobilní hru, byl to první hit, který pomohl tenhle systém proslavit. Podobných her jako Pokémon Go je už tak poměrně dost a přibývají taky hry, které tento způsob hraní kombinují s dalšími značkami. Nedávno vyšla hra, kde se sbírají dinosauři z Jurského parku, chystá se hra ve stylu Krotitelé duchů a pracuje se taky na něčem, jako je Pokémon Go, ale ve světě Harryho Pottera.

USA, my a Asie 

Kolik pokémonů vlastně celkem je? V Pokémon Go jsou teď celkem tři generace, což je dohromady 386 pokémonů. To je přibližně dvakrát víc, než jich bylo při uvedení před dvěma lety. Podle Zbyňka Štajera je nejvíce hráčů a hráček ze Spojených států, kde se odhady točí okolo 30 milionů chytačů příšerek.

Pikachu si oddechl. Holandsko stáhlo žalobu na vývojáře hry Pokémon Go. Hráči kvůli aplikaci zaplavili oblíbené pláže

03697773.jpeg

Holandské úřady stáhly žalobu na vývojaře mobilní aplikace Pokemon Go. Hra využívá rozšířenou realitu a hráči v ní loví známé japonské příšerky. Holanďanům vadilo, že tzv. pokémoni a další herní atributy mohou hráči najít i na známých plážích u vesničky Kijdkuin v jižním Nizozemí. To vedlo k řadě stížností místních obyvatel. Vývojáři po hrozbě soudem vyšli vládě vstříc.

„Potom je to centrální Evropa, tedy my, Poláci a taky Japonsko. Velký hit je to v Asii, kde mají ke hře, podobně jako k anime, blíže než my,” popisuje herní designér, podle kterého chybí ve hře ještě systém soubojů mezi hráči. 

„Nemůžu jít po ulici a porazit někoho naproti svými pokémony. To je jedna věc, která nás v Pokémon Go čeká. Druhá z věcí, která se určitě stane, je propojení s nadcházejícím titulem Let's Go, Pikachu! and Let's Go, Eevee! na Nintendo Switch, kde si uživatelé budou moci pokémony transformovat do jiné hry a chytat je,” uzavírá Zbyněk Štajer.

autoři: Ondřej Ševčík , vis
Spustit audio

Související