Hummus není žádný humus! Cizrnovou pomazánku původem z Blízkého východu si zamilujete

11. červen 2019

Štěpán Hodač v naší radioporadně na téma: I love Hummus aneb zdravá cizrnová pasta. Studená kaše z rozmačkané uvařené cizrny smíchané se sezamovou pastou, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí, česnekem a různými bylinkami či kořením.

Cizrnovou pomazánku původem z Blízkého východu, si Štěpán Hodač oblíbil při svém pobytu v Izraeli a teď už s ní sedm let podniká.

Hummus je sice pro Čecha možná nejhorší název pro jídlo, to ale nic nemění na tom, že je to absolutně skvělá cizrnová pomazánka. Můžete si ji dát na chleba nebo ji použít jako dip k nachos nebo k nakrájené zelenině.

Nejen, že hummus skvěle chutná, ale zároveň je zdravý. Hlavní ingrediencí je cizrna nebo-li římský hrách.

Lada Klokočníková a Štěpán Hodač v rozhlasové kavárně

V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a hummus, tedy pikantní pasta z cizrny, je naprostou klasikou.

Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává stejný: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olivovým olejem.

Celou radioporadnu se Štěpánem Hodačem o hummusu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.