Hygienikům v Liberci pomáhají s vyhledáváním kontaktů lidí nakažených koronavirem policisté

24. listopad 2020 10:31

Obvykle pracuje na krajském policejním ředitelství v Liberci, teď pomáhá hygienikům. Dana Burešová společně s dalšími svými kolegy policisty vyhledává kontakty lidí nakažených koronavirem v Libereckém kraji. Jak vypadá její pracovní den?

Hygienikům v Libereckém kraji pomáhají s trasováním dobrovolníci. V Liberci je jich celkem 60 a kromě studentů zdravotnických oborů jsou mezi nimi taky policisté. Pod vedením epidemiologů se střídají v osmihodinových směnách a vyhledávají kontakty lidí nakažených koronavirem. Pracují ve dvou učebnách vybavených počítači, které zapůjčila liberecká technická univerzita.

Dana Burešová jako dobrovolník

Naše redaktorka se v učebně Technické univerzity byla podívat. Dana Burešová sedí u počítače s respirátorem FFP2. „Náš pracovní den spočívá v tom, že dostaneme plachtu, kde jsou vypsané kontakty lidí, kteří byli pozitivně testování na covid-19. Vybereme si pár kontaktů a telefonujeme jim, zjišťujeme jejich klinické příznaky a podobně,“ popisuje. „Náročné to je hlavně po psychické stránce, občas se potýkáme i s technickými problémy,“ dodává.

Dobrovolníci pracují 8 hodin denně, ze zaměstnání jsou uvolněni. „Jsou tu vyčlenění lidé, především z řad nováčků, kteří ještě nemají splněnou odbornou přípravu k výkonu služby a pak také my, z oddělení prevence,“ říká Dana Burešová.

Prostory pro dobrovolníky poskytla liberecká Technická univerzita

Učebny poskytla Technická univerzita v budově G, která je přes ulici od sídla Krajské hygienické stanice. Podle ředitele KHS Vladimíra Valenty je pomoc dobrovolníků nezbytná. „Jejich pomoc není jen v tom, že volají kontaktům nakažených nebo sdělují lidem výsledky testů, ale my podle jejich zjištění také dokážeme určit případná ohniska nákazy,“ říká.

V současné době mají hygienici dobrovolníků dostatek a další zatím nehledají.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související