I děti by měly vědět, že peníze nerostou na stromech, a poznat falešnou bankovku

22. březen 2024

Jak se naučit hospodařit s kapesným? A jak si doma ověřit, jestli nemáte falešnou bankovku? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V rámci týdne finančního vzdělávání zavítaly do Klubu Rádia Junior Michaela Pavlíková a Anna Valešová. Jsou to lektorky programu Rozumíme penězům a dětem se snaží prostřednictvím tematických dnů přiblížit téma finanční gramotnosti. To probraly i v rozhovoru s moderátorkou Evou Sinkovičovou.

Šetření a nákupy

Peníze a hospodaření s nimi – to je hlavní téma finančního vzdělávání. O penězích je důležité se bavit i s dětmi, aby si o nich vytvářely správné představy a věděly, kolik co stojí. „Aby si nemyslely, že mamky peněženka je bezedná, že bankomat je bezedný, že peníze rostou na stromech. A aby věděly, že je potřeba je vydělat,” myslí si odbornice.

Peníze nerostou na stromech, je potřeba si je vydělat

Správně hospodařit s penězi se můžete naučit i díky kapesnému. Část peněz byste si měli ukládat stranou a šetřit. Rodiče vás zase mohou podpořit v samostatnosti tak, že váš pošlou jednou za čas nakoupit.

I děti mohou mít své platební karty

Odhalte padělek

V rámci finančního vzdělávání na základních školách se žáci učí taky rozpoznávat pravé bankovky od těch falešných. Částečně si můžete zkusit ověřit pravost i vy sami doma. Bankovkový papír je mnohem pevnější a pružnější než ten, na který píšete domácí úkoly. Je těžké ho padělat, a proto je jedním z ochranných prvků.

Dokážete poznat falešnou bankovku?

Platnost a pravost můžete ověřit i pomocí světla. „Úplně nejjednodušší je podívat se proti světlu. Uvidíte takzvaný vodoznak, kde je zobrazena ta osobnost na bankovce,” vysvětluje učitelka. „Zajímavé je, že ta osobnost, která tam je vytištěna, a ta osobnost z vodoznaku se na sebe dívají.” Plastový ochranný přerušovaný pásek na  bankovce se zase ve chvíli, kdy jím prochází světlo, stane plnohodnotným a nepřerušovaným.

Pokud vás podrobněji zajímá, jak na školách vzdělání o finanční gramotnosti probíhá, nebo jak takový tematický den zařídit i na vaší škole, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva , kpe

Související