Ivan Hoffman: Pyrrhovo vítězství Bruselu

12. prosinec 2018

To co se kolem brexitu nyní děje v Londýně, je vítězstvím Bruselu.

Pod vedením premiérky Mayové se britští vyjednavači od tvrzení, že žádná dohoda je lepší, než dohoda špatná, dopracovali k názoru, že jakákoli dohoda je lepší, než žádná.

Jan Macháček: Kdo může za brexitový zmatek

Brexit

Když se dva lidé rozvádějí, jen málokdy se stane, že si řeknou: můžeme za to oba stejným dílem. K chybě, omylu i vině jsou třeba dva.

Výsledkem je plán, díky kterému Britové z EU odejdou tak, že v EU prakticky zůstanou, jen s tím drobným rozdílem, že už do ničeho nebudou mluvit.

Britská premiérka s Bruselem domluvila něco, co nemůže projít britským parlamentem, a tím pádem ani nemá praktický smysl o tom hlasovat.

A protože nic, o čem by se v Londýně hlasovat mohlo, už domluvit nelze, vypadá záměr britské premiérky povídat si o mrtvé dohodě s Merkelovou, Tuskem či Junckerem jako ztráta času. Smysl má mluvit už jenom o brexitu.

Žádaná nevěsta?

Zvláštní je, jak málo se mluví o čase, o který Evropskou unii připravil Brusel. Britské referendum bylo signálem, že EU je třeba zásadně reformovat. Místo odstraňování vad, kvůli kterým Britové odcházejí, se Brusel rozhodl tyto vady hájit.

Filip Nerad: Britský boj o brexit

Brexit

V roce 1922 vypukla v Irsku kvůli dohodě s Londýnem bratrovražedná občanská válka. O 96 let později je kvůli dohodě ve válce sama Británie. Naštěstí ne v té opravdické, ale v politické.

Povede to k tomu, že se skepse vůči unijnímu projektu bude prohlubovat. Škodolibost Bruselu ohledně problémů, které čekají Londýn je pak poněkud nepatřičná s ohledem na problémy, které čekají také členské země unie.

Zdá se že vítězství Bruselu přijde Evropskou unii draho, proto je vhodné hovořit o vítězství Pyrrhově.

Pokud jde o brexit, bylo asi naivní předpokládat, že ho lze domluvit, dokud k němu nedošlo. Britové se s EU natolik legislativně, ekonomicky či finančně zapletli, že jim nakonec nezbude, než si vzít příklad z Alexandra s jeho gordickým uzlem.

Ivan Hoffman

Jakmile bude Británie z EU pryč, z obtížného partnera se velmi pravděpodobně stane žádanou nevěstou. A Britům se otevře prostor navázat s EU těsné a oboustranně prospěšné vztahy. Možná pak o oboustranně prospěšné vztahy bude mít zájem i Brusel. Vyloučit to nelze.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio