Jak správně topit tuhými palivy, abychom šetřili peníze i životní prostředí? Osvojte si desatero správného topiče

9. listopad 2023

Pevná paliva patří sice stále k nejdostupnějším zdrojům vytápění, ani jim se však nevyhnul nedávný rekordní nárůst cen energií. Navíc jsou zdrojem lokálního znečištění ovzduší a také přispívají ke klimatické krizi. Přitom jejich dopad na kvalitu ovzduší i změnu klimatu je možné omezit, a ještě přitom ušetřit. Jak na to, s tím poradí desatero, které vzniklo na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě.

„Přibližně 15 % českých domácností spaluje pevná paliva, zhruba třetina plyn, zhruba třetina je zapojena na CZT a 10 % na elektřinu,“ vyjmenovává autor desatera Jiří Horák z ostravského Výzkumného energetického centra CEET. V současnosti mezi pevnými palivy vede biomasa ve formě dřeva nebo pelet, jen o něco méně českých domácností používá k vytápění stále uhlí.

Čtěte také

Jejich neefektivní spalování může mít přímý vliv na lokální kvalitu ovzduší a v globálním měřítku i na stav klimatu. Kromě toho také zatěžuje naši peněženku. Jiří Horák proto prosazuje takzvané SMOKEMANova desatero správného topiče, které by měl dodržovat každý, kdo chce šetřit svoji kapsu i životní prostředí.

Sušit, čistit a přikládat s rozumem

Obecně platí, že k palivu by se měl dostat v dostatečném množství vzduch, jinak bude špatně hořet. Důležitý je také pravidelný servis zařízení a jeho čištění. „Potom je důležité, třeba u starých zařízení, přikládat méně a častěji. A jsem také schopný ovlivnit to, s jakou účinností zařízení provozuji, tím, jakou mám teplotu spalin,“ radí Jiří Horák.

SMOKEMANovo desatero správného topiče

„Těch bodů je hodně, ale když to zjednoduším, tak čtyři parametry ovlivní to, co jde z našeho komína a jak moc se ohřejeme,“ shrnuje Jiří Horák.

„A to je, do čeho to dávám – typ zařízení. Na to pomáhá kotlíková dotace, protože nová zařízení jsou lepší než ta stará. Potom, co tam dávám – kvalita paliva. Například u dřeva je dominantní to, abych ho usušil. Potom, jak se o zařízení starám a kdo to tam dává – kvalita obsluhy.“

Nepodcenit přípravu

Dřevo určené k topení by mělo být řádně proschlé. Jiří Horák proto radí připravovat si ho ve dvouletém předstihu:

„Teď právě si připravuji dřevo, ale budu ho spalovat až za dva roky. Takže dneska mám ve sklepě dřevo, které jsem dělal v roce 2021. Ve druhé půlce dřevníku mám dřevo, které jsem dělal v roce 2022. A to, co budu dělat letos, budu spalovat za dva roky.“

Desatero správného topiče převedla nedávno Česká televize do názorných videí, která najdete na jejím webu ČT Edu.

autoři: Štěpán Pokorný , and
Spustit audio