Jan Klesla: Facebookové hnízdo

20. listopad 2018

Česko není zdaleka jediné, kdo žije kauzou odstartovanou reportáží v médiích. Šéf polského finančního regulátora rezignoval kvůli odhalení úplatků.

Celosvětová pozornost se pak upírá na případ, který může mít obrovské důsledky pro každého z nás. Minulou středu odpoledne přišel list New York Times se skutečně propracovanou investigatvní reportáží.

Lukáš Kovanda: Facebook těžce krvácí. Ale je to silák, v pořádku přežije

Zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Facebook v noci na čtvrtek středoevropského času těžce krvácel. Jeho akcie se na newyorské burze propadaly jeden čas až o 24 procent. Skončily o zhruba 20 procent níž. K propadu došlo mimo běžné obchodní hodiny burzy, kdy jsou po jejím uzavření vypořádávány obchody v rámci elektronického obchodování. To ovšem neubírá na závažnosti „výplachu“.

Padesát zdrojů z nejvyšších míst a přes pět tisíc slov představuje zatím nejvážnější obžalobu Facebooku a jeho zasahování do politiky. Největší internetová sociální síť věděla o ruských snahách ovlivňovat jejím prostřednictvím volby. A nejenže s tím nic nedělala, její vedení bránilo vnitřnímu vyšetřování a nutným změnám.

Co hůř, zatímco zakladatel Mark Zuckerberg se vydal na cestu pokání do Washingtonu a do Evropy, provozní šéfka Sheryl Sandbergová naopak přešla do protiútoku. Najala lobbisty a manipulovala politiky a dokonce měla platit články lživě očerňující oponenty a konkurenci.

Neštítila se dokonce na jedné straně vinit odpůrce z antisemitismu, protože ona i Zuckerberg jsou židovského původu. Zároveň se ale snížila ke klasickým prostředkům dezinformátorů a nasadila spiklenecké teorie ukazující na miliardáře George Sorose.

Proč fake news padají na úrodnou půdu

Obvinění amerického listu jsou zásadní hned z několika důvodů. Dosud se Facebook hájil tím, že Rusové a další skupiny prostě zneužili jeho systém. Je pravda, že Putinovi lidé nemuseli nic hackovat, prostě si zaplatili reklamu, stejně jako jakákoliv komerční firma.

Jan Klesla: Černá středa pro online giganty

Tablet, ilustrační foto

S velkým úspěchem přichází i velká zodpovědnost, prohlásila nedávno eurokomisařka Margrethe Vestagerová na adresu největších internetových firem.

Samotná sociální sít jim v tom vydatně pomáhala přesným cílením na své uživatele. Facebook je prostě jen dobře namazaný stroj na peníze a kdokoliv, kdo se zabývá analýzou fake news to nesmí opominout. Byla to právě Sandbergová, kdo tento stroj postavil a obrátil Zuckerbergovu firmu do černých čísel.

Jenže to vypadá, že v úpěnlivé snaze jej neporouchat také zavírala oči nad jeho zneužíváním. Jen kvůli zisku. Sama Sandbergová se přitom v posledních letech stala ikonou boje za rovnoprávnost žen, vzorem tvrdé manažerky, která překonala i smrt manžela a modelem pro mnohé dámy i v Česku.

Teď se ale zdá, že slova, která měla před sebou při svém výslechu v Kongresu, znamenala něco mnohem méně obdivuhodného. Na papírku stálo: Pomalu - Odmlčuj se - Bud odhodlaná.

Zakladatel Facebooku ujišťuje Kongres, že za obsah sociální sítě přijme větší odpovědnost

Facebook

Americká veřejnoprávní rozhlasová stanice NPR na svých stránkách rozebírá prohlášení, které si připravil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg pro vystoupení v americkém Kongresu. Stanice podotýká, že text je založený na rozsáhlé omluvě.

Pro celý internet a IT firmy může skandál Facebooku znamenat zásadní ránu v očích veřejnosti. Definitivně ztratí auru mladých kluků z garáže a promění se na zlé monopoly. Regulátoři a zákonodárci jim půjdou po krku nejen za neplacení daní, ale i za skutečné i domnělé zasahování do demokracie.

Šéf Applu Tim Cook prohlásil, že další regulace je doslova nevyhnutelná. Především to můžeme čekat v Evropě před parlamentními volbami v květnu příštího roku. To ale může vést i k pověstnému vylévání dítěte i s vaničkou.

Nezapomínejme, že to byl právě internet a jeho svoboda slova, kdo spustil třeba Arabské jaro. Lepší než léčit následky online, je podívat se na skutečné příčiny toho, proč fake news padají na úrodnou půdu. Na nespokojenosti, frustrace a neštěstí lidí v reálném světě kolem nás.

autor: Jan Klesla
Spustit audio