Jan Macháček: Kalousek - ten, co pořád strašil

24. říjen 2017

Předseda TOP 09 oznámil, že nebude již kandidovat v listopadu na předsedu tohoto hnutí. Zároveň se na tiskové konferenci postaral o to, aby dostatečně shodil jedinou samostatnou osobnost, která ho může nahradit – europoslance Jiřího Pospíšila – s tím, že je prý stejně zatížen minulostí jako on sám.

Kalousek tedy dává asi přednost tomu, aby se předsedou TOP 09 místo něho stal někdo, koho bude on sám moci z pohodlného zákrytu ovládat.

Z vedení strany TOP 09 odchází politik, který se v posledních letech profiloval především jako bubák, který lidi pořád něčím strašil. Jako ministr financí zcela nesmyslně strašil české obyvatelstvo Řeckem, čímž způsobil, že si Česká republika sama zařídila po roce 2008 dvě recese.

Když ale lidé a firmy škrtají, má vláda působit proticyklicky. Poláci to dělali a jako jediní v Evropě nespadli po roce 2008 do recese. Kalousek škrtal a škrtal a ještě uprostřed recese zvýšil daně.

Miroslav Kalousek, šéf TOP 09

Mohl si samozřejmě o těchto věcech něco přečíst, to by ale musel umět anglicky, což neumí, stejně jako žádný jiný cizí jazyk. Do Bruselu navazovat kontakty Kalousek prakticky nejezdil, nechával to na poradcích a úřednících.

Z nepodařené úlohy vrchního státního ekonoma se vystudovaný chemik stal po minulých volbách expertem na lidská práva a liberální demokracii. Jako předtím strašil lidi Řeckem, začal strašit lidi Moskvou a koncem liberální demokracie, přitom to je teprve 11 let po té, co tento člověk v září a v říjnu 2006 připravoval spolu s Jiřím Paroubkem vládu ČSSD a lidovců s podporou komunistů, což jim tehdy naštěstí nevyšlo.

Vyprání Kalouska Schwarzenbergem

Vrcholem Kalouskova cynismu bylo, když se tento cynik a „pragmatik všech pragmatiků“ a legendární expert na politické kšefty zahalil při návštěvě čínského prezidenta do tibetské vlajky.

Ale tohle Kalousek umí. Snob s permanentkou do milánské opery La Scala, za komunismu činný za lidovce v Národní frontě, se předtím najednou objevil na trutnovském open air hudebním festivalu v tričku s Ivanem Jirousem, kde zaskočil za Karla Schwarzenberga.

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Kalousek je ale skutečný matador. Motal se už kolem prvních pokusů o privatizaci Plzeňských pivovarů na počátku 90. let, v orgánech společnosti seděl i s lidmi s japonské Nomury.

Nelze se divit, že po pádu IPB o osm let spěchal vést parlamentní vyšetřovací komisi, která samozřejmě nepřišla na to, kdo banku ve skutečnosti rozkradl. Poté se Kalousek zajímal o Českou konsolidační agenturu. Tehdejšímu šéfovi ČKA daroval Kalousek z úcty samurajský meč.

Mohli bychom pokračovat dlouho: Kalouskův byt, Gripeny, superekologická zakázka, věrné přátelství s Richardem Hávou, solární elektrárny, podezřelý prodej 7 procent akcií ČEZ. Arbitráže na Kalouskově ministerstvu financí řídil odsouzený kriminálník Radek Šnábl.

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš

I ta nenávist k Babišovi je pozoruhodná. I TOP 09 je nesystémová strana. Má méně členů než ANO a vedle Kalouska nesměl nikdy nikdo vyrůst. Pokusu o vyprání Kalouska Karlem Schwarzenbergem možná uvěřili někteří novináři, ale soudě podle katastrofálního volebního výsledku mu nikdy neuvěřili voliči.

Koneckonců je to takový malý zázrak, že takhle neoblíbený a nesympatický člověk vydržel na plakátech tak dlouho.

Autor je komentátor Lidových novin ze svěřenského fondu Andreje Babiše a předseda Správní rady Institutu pro politiku a společnost blízkého hnutí ANO

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.