Jarní salát se sýrem cottage

Jarní počasí přeje zelenině, a kdo má na zahrádce prostor na skleník nebo pařeniště, ten už určitě vyhlíží první ředkvičky nebo hlávky salátu. Oba tyto skvělé a vitamíny nadupané druhy použijeme do dnešního receptu.

Dáme si salát, ale takový abychom se z něj najedli jako z hlavního jídla! Budeme potřebovat uvařené těstoviny – polovinu balení, na tvaru nezáleží, ale špagety bych nedoporučila, kratší tvary budou lepší – mašličky, vrtulky a podobně. Zatímco se vaří, připravíme si zeleninu.

Ingredience
  • 250 g těstovin
  • listy hlávkového salátu
  • 5-6 ředkviček
  • 1 kedlubna
  • 2 jarní cibulky
  • 200 g cottage
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř

Na kolečka si nakrájíme ředkvičky, jarní cibulky a mladé kedlubny. Ty můžeme společně s ředkvičkami také nastrouhat na hrubém struhadle. Listy hlávkového salátu – klidně můžeme použít i ty krajní, ne tak křupavé, a nakrájíme je na proužky.

Promícháme jeden kelímek sýru cottage s velkou lžící zakysané smetany a dochutíme – přidáme lžíci majonézy, lžičku hořčice, sůl a pepř a promícháme s těstovinami. Přidáme všechnu zeleninu a znovu promícháme.

Pokud salát chystáme s předstihem, necháme ho uležet, ale když se do něj pustíme rovnou, ničemu to nevadí.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.