Jarní salát se sýrem cottage
Jarní počasí přeje zelenině, a kdo má na zahrádce prostor na skleník nebo pařeniště, ten už určitě vyhlíží první ředkvičky nebo hlávky salátu. Oba tyto skvělé a vitamíny nadupané druhy použijeme do dnešního receptu.
Dáme si salát, ale takový abychom se z něj najedli jako z hlavního jídla! Budeme potřebovat uvařené těstoviny – polovinu balení, na tvaru nezáleží, ale špagety bych nedoporučila, kratší tvary budou lepší – mašličky, vrtulky a podobně. Zatímco se vaří, připravíme si zeleninu.
- 250 g těstovin
- listy hlávkového salátu
- 5-6 ředkviček
- 1 kedlubna
- 2 jarní cibulky
- 200 g cottage
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička hořčice
- sůl, pepř
Na kolečka si nakrájíme ředkvičky, jarní cibulky a mladé kedlubny. Ty můžeme společně s ředkvičkami také nastrouhat na hrubém struhadle. Listy hlávkového salátu – klidně můžeme použít i ty krajní, ne tak křupavé, a nakrájíme je na proužky.
Promícháme jeden kelímek sýru cottage s velkou lžící zakysané smetany a dochutíme – přidáme lžíci majonézy, lžičku hořčice, sůl a pepř a promícháme s těstovinami. Přidáme všechnu zeleninu a znovu promícháme.
Pokud salát chystáme s předstihem, necháme ho uležet, ale když se do něj pustíme rovnou, ničemu to nevadí.
Související
-
Variace na okurkový salát
Je tu sezóna okurek. Na stůl si často bereme okurky polní a hadovky, především proto, že se dají krásně strouhat na nudličky i plátky do salátů.
-
Kořeněný salát z bulguru a cizrny
Slovo bulgur pochází z turečtiny a znamená to krupice, i když tak jak známe krupici u nás, rozhodně nevypadá.
-
Vyvážený salát s vejci
I obyčejný salát, který si většinou dáváme k hlavnímu jídlu, se může sám stát hlavním jídlem, pokud jej správně připravíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.