„Je fakt horko, ale mažeme se.“ Tropická vedra v Česku trápí turisty, práci ztěžují i policistům

10. červenec 2023

V České republice tento týden stále panuje vlna veder. Především v Čechách se podle hydrometeorologického ústavu přepisovaly maximální teploty, rekord padl na stanici Doksany, a to 36,4 stupňů Celsia. V Praze horké počasí doléhá nejen na turisty, ale i na pracovníky pražských služeb či policejní hlídky. 

U jednoho z pražských mlžítek stojí skupina amerických turistů. „Mlžítko nás opravdu zachraňuje,“ směje se jeden z nich. „Je fakt horko, ale mažeme se krémem, snažíme se být ve stínu a je to skvělé,“ doplňuje další návštěvnice hlavního města.

Čtěte také

Pernou službu za sebou mají i dvě ženy z pražských služeb, které uklízí ulice. Snaží se dodržovat pitný režim. „Mám s sebou dvě PET lahve, takže celkem tři litry,“ popisuje jedna z nich. Směna jim začíná ráno v šest hodin a končí ve dvě hodiny odpoledne.

Hodiny chození po rozpálených ulicích musely zvládnout i hlídky pražských městských policistů. „Jde to těžko, je neskutečné vedro. Nemáme kraťasy, zato ale máme pevnou obuv, takže bohužel… Služba trvá jedenáct hodin čistého času, dnes jsme venku do sedmi hodin, jako obvykle,“ říká jeden z policistů.

Teplotní rekordy

Vedro panovalo opravdu velké. Především v Čechách se přepisovaly maximální teploty. „Teplotní rekordy byly překonány na zhruba šedesáti procentech stanic, které měří alespoň třicet let. Nejvyšší teplotu zaznamenala stanice Doksany, a to 36,4 stupňů Celsia,“ vysvětluje Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Opět teplý bude i začátek týdne, v pondělí meteorologové očekávají teploty převyšující třicet stupňů Celsia, na jihu Moravy i 36 stupňů Celsia. Odborníci proto znovu upozorňují, aby lidé dostatečně pili, nepřetěžovali se a nezůstávali především přes poledne a odpoledne na přímém slunci.

Tropické počasí vydrží i v dalších dnech. Pod třicet stupňů Celsia se teploty dostanou až ve čtvrtek, poté podle výhledů meteorologů začnou znovu stoupat.  

autoři: Anna Horáčková , ula
Spustit audio

Související