Je to takový festival invence, podvědomí, nevědomí…, říká S. d. Ch. o svém kolážově-komiksovém díle Varlén

8. únor 2024

V letošních nominacích na Výroční komiksové ceny Muriel se mezi nominovanými v kategorii Nejlepší komiksová kniha ocitl také titul s názvem Varlén. Konkrétně svazek 10, 11, 12. Je od dramatika, divadelníka a spisovatele, který tvoří pod přízviskem S. d. Ch. Kdo je Varlén? A jak vznikají jeho kolážovité komiksy?

Varléna tvoří fragmenty, postřehy, vtipy, koláže. Už od prvního čísla vychází s podtitulem Deníky všední úzkosti. „Ještě je tam jeden podtitul, a to Komiks na hraně existence. (…) Ale tvořím to v té nejlepší náladě, protože toto je pro mě ta nejvolnější disciplína, která mě těší od začátku do konce. Pokud na to teda večer ještě dobře vidím,“ směje se S. d. Ch.

Proč si vybral jako formu vyjádření právě koláž kombinovanou s komiksem? „Úplně z prozaického důvodu, že neumím kreslit, ale chtěl jsem dělat komiks. Předtím jsem dělal libreta, ale říkal jsem si, že bych si to raději dělal posvém. A ta koláž se nabízela. No, tak jsem se naučil raději kolážovat, než kreslit, protože ta koláž odpovídá lépe mému nastavení,“ říká. 

Jak sbírá S. d. Ch. inspiraci? A která témata nebo postavy preferuje? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související