Jednotný styl, historické materiály, málo reklam. Předzahrádky restaurací musí splňovat pravidla

28. červenec 2023 12:09

Styl, velikost, ale třeba i barva slunečníků. Jihočeská města dala provozovatelům restaurací a kaváren jasná pravidla. Předzahrádky musí splňovat dané podmínky vzhledu, ale i bezpečnosti. Například v Prachaticích vznikají posezení na úplně nových místech.

Předzahrádka kavárny Madona v Prachaticích vznikla na místě, kde dřív stávala auta. „Zkusila jsem podat žádost na město, jestli by bylo možné z parkovacího místa udělat předzahrádku. Uvnitř máme pět stolků, takže rozšíření pro nás bylo zásadní. Je léto, jezdí i turisté a předzahrádka prostě láká, je to znát,“ říká majitelka Daniela Škaroupková.

Podle místostarosty Jakuba Nepustila předzahrádky do města patří. „V letošním roce se snažíme, aby jich bylo víc. Snažíme se je podporovat, protože sice máme krásné renesanční město, ale město je krásné, když jsou v něm lidé,“ uvádí.

O podobě předzahrádek v centru Prachatic rozhoduje orgán památkové péče. „Prachatice jsou malé město, každý se zná s každým, takže když se dopředu řekne, jak předzahrádka může vypadat, víme, kdo ji provozuje, tak s tím nejsou problémy,“ popisuje Jakub Nepustil.

Čtěte také

V Českém Krumlově podobu předzahrádek reguluje tržní řád. „Pro provozování předzahrádky je nutné mít radou města schválené tržní místo. Součástí schvalování je i vyhodnocování vzhledu. Žádoucí je samozřejmě jednotný styl, zhotovení předzahrádek z vhodného historického materiálu, kterým je například dřevo, kov či režná látka. Naopak se nedoporučuje na skleněné plochy oken a dveří umisťovat větší počet samolepek a reklamních plakátů,“ upřesňuje Andrea Hakenová z městského úřadu.

Město se tak snaží zachovat historický ráz centra. „Proto je potřeba omezovat individuální představy jednotlivých provozovatelů, nicméně je nutné říci, že spolupráce je dobrá. Majitelé si uvědomují, že provozují živnost ve městě zapsaném na seznamu památek UNESCO a respektují to,“ dodává Andrea Hakenová.

Pravidla podnikatelé dodržují i v Písku, sankci za porušení mají ukotvenou ve smlouvě. Pokud by předzahrádka pravidla nesplňovala, hrozí jim pokuta až 15 tisíc korun.

Spustit audio

Související