Jim Croce – You Don´t Mess Around With Jim (1972)

14. červen 2023

Jim Croce je ve spojení autorského a interpretačního talentu příkladem muzikanta, pro něž máme u nás označení „písničkář“. A na sympatického rodáka z Philadelphie vlastně dokonale sedí. I když jeho nahrávací kariéra nestačila dorůst věku tří let a více než tří studiově připravených desek pod křídly velkého vydavatele.

Po Jimu Crocem, který v roce 1973 ve věku 30 let zahynul při leteckém neštěstí, tak zbylo několik hitů a nenaplněný příslib úspěšné dlouhodobé kariéry. Přesto se mu podařilo zapsat se do paměti několika generací posluchačů i muzikantských kolegů, včetně těch českých.

Připomeneme si ho albem You Don´t Mess Around With Jim (1972), jímž k sobě poprvé přitáhl pozornost širokého publika.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • ZZ Top – Eliminator (1983)

    Co znamená prapodivná zkratka ZZ Top? Klobouky, sluneční brýle, vousy až na prsa, kolem veteránská auta a o poznání mladší dívky – ale hlavně perfektně šlapající boogie.

  • Waylon Jennings – Folk-Country (1966)

    Waylon Jennings, písničkář a bouřlivák americké country, byl jednou z největších hvězd žánru. Zpěvákem s nepřeslechnutelným mužným hlasem a člověkem se zajímavým osudem.

  • Kris Kristofferson – Kristofferson (1970)

    Kris Kristofferson je bezpochyby velikým vzorem už několika generacím countryových pokračovatelů písničkářského řemesla. Také on kdysi začínal jako bezejmenný muzikant.