Jiří Ovčáček - mluvčí, který propadl své funkci. „Vážným tónem mluví i u piva," tvrdí Dolejší

23. prosinec 2016

Není politik, ale přesto se dokázal včlenit mezi nejvýraznější tváře tuzemské politické scény končícího roku. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček leckdy plní veřejný prostor téměř stejně intenzivně jako jeho nadřízený. Jak promluvil do roku 2016?

Přestože patří Jiří Ovčáček mezi obyčejné státní úředníky, jeho ostré tweety a výroky natolik výrazně promluvili do veřejného dění, že jej nelze přehlédnout. Ostatně vysloužil si i vlastní představení. Městské divadlo Zlín o něm představilo hru s názvem Ovčáček čtveráček.

Směšný mluvčí

„Na jednu stranu je ohromně směšný, posmívají se mu hlavně kritici Miloše Zemana, je hvězdou na sociálních sítích a vznikají o něm divadelní hry. Ale když se mluvčí stane směšným, nic horšího se mu stát nemůže. Na druhou stranu plní roli přesně tak, jak si to přeje Miloš Zeman. Není to ten šedivý mluvčí, který maximálně předá kontakt na svého šéfa, ale že podobně jako prezident republiky provokuje a uráží na všechny strany. Myslím, že Miloš Zeman je s ním nadmíru spokojen,” říká o mluvčím prezidenta redaktor serveru Seznam Zprávy Václav Dolejší.


Vztahy má v kanceláři vynikající, oblíbil si ho i prezident Miloš Zeman, který mu v žertu říká „můj viceprezident”, protože se do role jakéhosi viceprezidenta stylizoval. Své důležitosti úplně propadl. Václav Dolejší

Ovčáček na sebe přitáhl pozornost nezvyklou horlivostí v obraně politiky prezidenta Miloše Zemana, ale i nebývale ostrou kritikou jeho názorových oponentů. „Celá ta aktivita evokuje období druhé republiky, období fašizujících se Čecháčků,” bránil například v březnu návštěvu čínského prezidenta v Praze. Čin umělecké skupiny Ztohoven, která nad Hradem vyvěsila červené trenýrky a rozstříhanou prezidentskou standartu rozeslala lidem v obálkách, nazval „prasárnou”.

Úředníkem i u piva

Podle Dolejšího se už nedá rozdělit, kdy vystupuje sám za sebe a kdy jako mluvčí hlavy státu. „On už se do té role tak stylizoval a ponořil, že už to oddělit nejde. Dokonce i jeho kamarádi, kteří s ním občas zajdou na pivo, nebo jeho bývalé kolegyně z deníků, kde pracoval, říkají, že už není ani u toho piva schopný vypnout. Pořád mluví tím svým vážným tónem, s pohledem obránce Miloše Zemana. I v momentech, kdy se to nehodí a je to tak trochu trapné,” říká.

Měl by být mluvčí tolik vidět? „V zahraničí, například na západě, jsou mluvčí viditelnější, než mluvčí u nás. Ovčáček tu hranici přepískl,” myslí si Dolejší.

Můj viceprezident

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček ukazuje časopis Přítomnost, ze kterého prezident citoval Ferdinanda Peroutku

Dalším velkým tématem Jiřího Ovčáčka je bezpochyby neexistující článek Ferdinanda Peroutky s názvem Hilter je gentleman. I když soud konstatoval, že článek neexistuje a nikdo ho, včetně mluvčího, nenašel, jeho existenci stále hájí. Našli ho pouze historici - a nikoliv v Peroutkově Přítomnosti, ale v Rudém právu. Hrad se za slova o článku musí omluvit.

Mluvčí hájil svého nadřízeného s takovou vervou, že se kvůli němu neváhal i několikrát zaplést do lží. Příkladem může být kauza okolo opožděného příletu prezidenta na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Kováče. Ovčáček mluvil o špatném počasí a silné roli řízení letového provozu, které dalo podle něj přednost jinému letu. Odboráři letového provozu se proti tomu ostře ohradili a Ovčáček se nakonec omluvil.

Dolejší říká, že v tomto momentu Jiří Ovčáček překročil mez. „Pustil se do války s letovými dispečery a vymyslel si protivítr. Dokázal se o tom tři nebo čtyři dny přít s takovými autoritami, jako je řízení letového provozu. To byl moment, za který ho kancléř Mynář a možná i Zeman pokárali. Další moment, kdy to mluvčí přehnal, bylo jeho nařízení lékařskému konziliu Miloše Zemana, aby už nemluvili o zdravotním stavu prezidenta s žádnými novináři, že pouze on bude mluvit o stavu Miloše Zemana. Za to to opět schytal od Mynáře, že jaksi nemá co zakazovat lékařským kapacitám,” myslí si.

Jak velký vliv má tedy mluvčí v prezidentské kanceláři? „Vztahy má v kanceláři vynikající, oblíbil si ho i prezident Miloš Zeman, který mu v žertu říká „můj viceprezident”, protože se do role jakéhosi viceprezidenta stylizoval. Své důležitosti úplně propadl,” odpovídá Dolejší.

autoři: rkr , mba , vis
Spustit audio