Jiří Pehe: Co ukázaly americké prezidentské volby

4. listopad 2020

Souboj republikánského prezidenta Donalda Trumpa a jeho vyzyvatele, demokrata Joe Bidena potvrdil předpovědi většiny expertů, že se o vítězi amerického prezidentského klání nerozhodne v den voleb.

A potvrdil i předpovědi, že státy, v nichž se bude nakonec rozhodovat, budou industriální státy na severu země — Michigan, Wisconsin a Pensylvánie.

Čtěte také

Ve všech třech nebyly výsledky dopočítány v den voleb a bylo zřejmé, že zejména v Pensylvánii nemusíme znát konečný výsledek ještě několik dnů. Biden vystoupil jako první před svými příznivci, aby varoval, že na konečný výsledek je třeba si počkat až do okamžiku, kdy bude započítán poslední hlas. Trump, který byl před započítáním korespondenčních hlasů v čele ve všech třech státech, kontroval, že demokraté chtějí volby ukrást.

Došlo tak i na další předpovědi mnoha expertů, kteří varovali, že počítání korespondenčních hlasů v klíčových státech může ve společnosti způsobit značný neklid, ba možná přerůst v násilí.

Znovu se ukázalo, že způsob, jakým se americké prezidentské volby konají, je značně problematický. V každém státe unie platí trochu jiná pravidla a zejména rostoucí počet lidí hlasujících korespondenčně tak zvyšuje riziko chaosu. V některých státech se korespondenční hlasy počítaly už dva až tři týdny před dnem voleb, v jiných se počítání spustilo až v den voleb, v dalších až po volbách.

Republikánská strana agilnější a disciplinovanější

V některých se dokonce mohou započítávat hlasy, které byly poštou odeslány až v den voleb. Stačí, aby razítko na obálce dosvědčovalo, že hlas byl odeslán v den voleb.

Čtěte také

Tato nesystematičnost se nyní může Spojeným státům nevyplatit. Kvůli státům, kde o konečném výsledku nebude jasno možná až několik dnů, může růst napětí v celé zemi, politicky je toto protahování sčítání snadno zneužitelné.

Pokud jde o výsledky voleb, ukázalo se, že ujišťování některých politiků z té či oné strany, že jejich kandidát zvítězí s velkým náskokem, bylo mylné. Výsledky voleb budou celkově velmi těsné, takže je jasné, že v americké společnosti nedošlo k výraznému posunu.

Čtěte také

Pokud o nějakých překvapeních lze mluvit, je to poměrně silná podpora, kterou Trump získal u hispánských voličů zejména na Floridě. Hlavně voliči kubánského a venezuelského původu mu uvěřili, že bude tvrdší než Biden v boji s autoritářskými režimy v zemích, odkud přišli oni nebo jejich rodiče.

Zajímavé je též posilování demokratů v předměstích velkých měst, a to zejména ve státech, kde dříve vítězili republikáni. Kupříkladu příliv lidí do předměstí některých arizonských měst, například Phoenixu, změnil místní demografii natolik, že tento stát na politické mapě zřetelně zmodral a posunul se tak výrazně směrem k táboru demokratů.

Jiří Pehe

Ukázalo se také, že Republikánská strana zůstává agilnější a disciplinovanější než Demokratická strana v mobilizaci svých voličů, aby volili v den voleb. Zatímco mnozí demokraté odvolili korespondenčně nebo několik dní před termínem voleb, republikánští voliči přišli k urnám navzdory pandemii nemoci covid-19 ve velkých počtech v den voleb.

Na to, zda to ale bude stačit na vítězství Trumpa, si zřejmě budeme muset počkat, až se započítají všechny hlasy. Bohužel šance, že se tak stane bez rostoucího sociálního napětí, možná i násilí, je malá.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.