Jsme zrození k pohybu. Udržování tempa v běhu je stejné jako v životě, říká běžec Škorpil

26. červenec 2022

Bez nadsázky se o něm dá říct, že je mužem, který rozběhal Česko a mnozí běžci jej považují za svého guru. Česko také třikrát na jeden zátah proběhl, dvakrát se stal mistrem republiky v běhu na 24 hodin. Je neúnavným propagátorem pohybu a zdravého životního stylu. Jako trenér jde sám příkladem. Nadcházející osmašedesátiny nejspíš oslaví nepřekvapivě během. V čem je tajemství běžecké dlouhověkosti? Hostem Hovorů je běžec Miloš Škorpil.

Fyzické zdraví v seniorském věku je podle něj dáno geny, ale také především vlastní iniciativou k pohybu.

Čtěte také

„S oblibou říkám, že pohyb je to jediné, co ještě může lidstvo, moderní společnost zachránit před vyhynutím. My jsme byli zrozeni k pohybu, protože všude jsme si museli někam doběhnout pro jídlo, neměli jsme ho v prvním krámě, na který narazíme, neměli jsme ho v lednici, takže jsme se museli hýbat.“

„Pohyb rozproudí naši krev, donutí nás dýchat. A kyslík je životabudič, který nám pomáhá žít, protože bez kyslíku vydržíme jen pár minut,“ dodává.

Jak začít s během?

Lidem, kteří dlouho nesportovali, doporučuje nezačínat přímo s během, jít na to postupně. Nejprve je vhodné věnovat se tzv. indiánské chůzi, tedy střídání pomalé a rychlé chůze. Poté je vhodné přejít na indiánský běh. A až po zhruba půl roce lze začít s klasickým během.

„Tréninky lidem nepíšu v kilometrech, vzdálenostech, ale v minutách a hodinách. Jako kritérium obtížnosti používám tepovou frekvenci, určité hranice tepové frekvence, to znamená, že mně je úplně jedno, jestli mi ten člověk, který se na mě obrátí, uběhne za tu hodinu deset, dvanáct nebo osm kilometrů. Důležité je, aby dodržel čas a míru obtížnosti,“ popisuje.

Miloš Škorpil

„Běžecké tempo musíme vždy přizpůsobit tomu, co jsme schopni udýchat. A to platí i v životě, když si budete moc nakládat. Jak se říká, lepší dvakrát s kýblem pro uhlí, než se strhnout,“ směje se Škorpil.

Poslechněte si celé Hovory Petra Viziny.

autoři: Petr Vizina , knem
Spustit audio

Související