Jubilejní 25. ročník Designbloku je tu! Letošním tématem je Cesta

3. říjen 2023

Dvacátý pátý ročník Designbloku se koná od 4. do 8. října 2023 v Praze ve třech výjimečných výstavních lokacích: ve Veletržním paláci Národní galerie Praha, v zahradách Pražského hradu a v Uměleckoprůmyslovém museu. Do festivalu jsou zapojeny také desítky obchodů, studií a showroomů po celé Praze.

Na designu mě vždycky bavila jeho estetická poloha. Hodně se orientuji na design, kterému se říká umělecký nebo sběratelský design. To je to, co mě baví asi nejvíc.

Jana Zielinski, ředitelka Designbloku a propagátorku designu

„Každý rok děláme nějaký veřejně prospěšný projekt, kterým se snažíme poukázat na to, že design není jenom něco, co může zlepšit běžné spotřebitelské užívání věcí anebo estetickou krásu našich životů, ale že zároveň zasahuje i do oblastí, ve kterých bychom to tolik nečekali. Leto jsme si vybrali téma, které je poměrně závažné, protože tím tématem je Cesta. Rozhodli jsme se spolupracovat s hospicem v Čerčanech, který se o nás stará na té poslední části lidské cesty,“ přibližuje letošní téma Jana Zielinski.

Téma je i ekologie

Designblok 2023 | Ineke Hans x Circuform_REX

Velkou hvězdou letošního ročníku je Ineke Hans, která je zároveň prezidentkou poroty Cen Designbloku. Ineke přiváží takovou docela revoluční výstavu, protože ta výstava je celá o jedné židli, která se jmenuje REX a je to první plně zálohovatelná židle. Zaplatíte 20 EUR a v momentě, kdy tu židli opotřebujete nebo když už neslouží tak, jak by měla, tak ji vrátíte a oni vám ji buď kompletně opraví, nebo ji zrecyklují a vy dostanete židli novou,“ popisuje Jana Zielinski.

Co dalšího letošní Designblok přinese, co si nenechat ujít a jaké doprovodné programy se připravují si poslechněte v celém rozhovoru s Janou Zielinski.

autor: nav
Spustit audio

Související