Julie Hrstková: Důchody, nekonečná reforma s nulovými výsledky

5. červen 2023

Průměrný starobní důchod díky červnové valorizaci poprvé v historii překročil částku 20 tisíc korun. Za poslední dva roky tak vzrostl o téměř 23 procent. Průměrná mzda ve stejném období stoupla o 13 procent. 

Důchodci si letos polepšili naposledy. Červnové navýšení důchodů bylo poloviční oproti původním předpokladům a vláda také víc přilepšila lidem s nízkou penzí. Zásluhovost dál klesla, důchody se opět o kousek srovnaly. 

Čtěte také

Od podzimu letošního roku se má systém navyšování penzí dále změnit. Při řádných valorizacích v lednu se bude více zohledňovat tzv. důchodcovská inflace, růst reálných mezd bude mít menší vliv. Mimořádné valorizace nahradí dočasný příspěvek k důchodu, který svým výpočtem dál srovná výši důchodů.

Výhledově, pokud projde Parlamentem penzijní reforma, kterou spolu s reformou veřejných financí představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, se bude výpočet důchodů opět měnit.

Ženy sice přijdou o 500 korun za vychované dítě, nicméně stát je odmění tím, že po dobu, kterou stráví péčí o své blízké, jim započítá, jako kdyby odváděly sociální pojištění z průměrné mzdy. Ke které se velká většina žen ani nepřiblíží. Prodlužování důchodového věku by zase mělo zajistit, aby na důchody bylo.

Ztráta důchodového účtu

Kdo by se spolehl na představený plán vlády a zařídil se podle toho, musel by být nutně zklamán. Důchodový systém, jeho změny i změny valorizací jsou oblíbenými a dlouhodobými hrátkami politiků. Výchozí pozice je jasná: důchodců bude přibývat, naopak počet lidí, kteří odvádějí do průběžného systému penzí, bude v následujících letech stále menší. Jde o demografický fakt, se kterým se nedá polemizovat.

Čtěte také

O to pozoruhodnější je myšlenkový vývoj politické reprezentace, která záhy pochopila, že důchodci se stávají jednou z rozhodujících voličských skupin. Jestliže v minulosti byla hlavním tématem důchodová reforma, zavedení třetího pilíře a větší důraz na zapojení budoucích penzistů do povinného polosoukromého spoření, teď raději nikdo o reformě nemluví.

Pokus z let 2013–2015 skončil fiaskem a od té doby se k ničemu podobnému politici neodhodlali. Připomeňme, že i k tehdejší reformě vedla hodně trnitá cesta lemovaná populistickými nápady a nerealizovatelnými volebními sliby typu zavedení třináctého důchodu, což nabízela v roce 2008 do budoucích voleb sociální demokracie. Následná finanční krize podobné nápady utnula.

Julie Hrstková, komentátorka Hospodářských novin

Změny penzijního systému jsou nevyhnutelné. Do velkých pokusů se ale žádná politická reprezentace pouštět nebude. Spíš se dá počítat s tím, že do penze budeme odcházet později a důchod nebude nijak oslnivý. Ztráta důchodového účtu bude narůstat. Nízké penze bude stát kompenzovat různými příspěvky a dávkami zbytek sociálního systému. A penzijní reforma? Tak tu nechá vláda na příští volby. Každá vláda.

Autorka je komentátorka Hospodářských novin

Spustit audio